Руският премиер призова олигарсите да поработят за страната си

Руските олигарси трябва да поемат социална отговорност и да поработят за страната си, заяви вчера министър-председателят Михаил Фрадков на среща с крупни бизнесмени в руския Съюз на индустриалците и предприемачите, цитиран от Франс прес и в. Ведомости.

Бизнес средите трябва да бъдат отговорни, социално отговорни. При това условие не само ще се подобри имиджа им, но и ще могат да бъдат постигнати икономическите цели на страната, каза руският премиер. Той добави, че държавата ще направи всичко възможно, за да създаде условия за честна конкуренция в Русия.

Присъствалият на срещата президент на холдинга Интеррос Владимир Потанин призова правителството да намали административните бариери за бизнеса и да сподели с бизнесмените какви са неговите дългосрочни планове по въпросите за регулирането и собствеността.

Съсобственикът на Базов елемент Олег Дерипаска обвини кабинета, че често икономическите му прогнози са доста неясни, а те служат като ориентир за бизнеса, подчертава руският в. Ведомости. Руските олигарси са неефективни - такъв извод се прави в доклад на Световната банка, цитиран от в. Файненшъл таймс и Би Би Си.

Руските олигарси отначало се съсредоточиха върху трупането на огромни състояния, след това се хвалеха с тях, а после се опитваха да омаловажат богатствата си, защото се опасяваха от действия срещу тях по времето на президента Путин, пише Файненшъл таймс, цитиран от Би Би Си.

Световната банка се е опитала да установи до каква степен олигарсите контролират руската икономика. Експертите на банката са направили проучване на повече от 1300 руски компании и са заключили, че 23-те най-големи промишлени и банкови групировки в Русия по обем на продажбите контролират над една трета от индустрията и 16 на сто от пазара на работна сила.

На тях принадлежат и 17 процента от банковите активи в страната. Малка група влиятелни руски бизнесмени контролира непропорционално големи финансови потоци, пише британският бизнес ежедневник.

Първите места в списъка на най-големите компании и свързаните с тях олигарси заемат Базов елемент и Олег Дерипаска, Сибнефт и Роман Абрамович, Автоваз и Каданников, Северстал и Мордашов, Интеррос и Потанин, Лукойл и Алекперов, Маганов и Кукура.

Положението с монополизирането на пазара е различно в отделните сектори. Докато в алуминиевата и петролната промишленост и машиностроенето има силно присъствие на олигархически групировки, то други отрасли остават по-независими.

Според цитирания от Файненшъл таймс главен икономист в московското представителство на СБ Кристофър Рул, Русия трябва да направи това, което преди 100 години са направили американците. Те въведоха строги антитръстови правила и антимонополни закони, за да създадат честна конкуренция.

Накрая вестникът заключава, че ако днешните руски олигарси искат да се сравняват с Карнеги или Рокфелер, те трябва да осъзнаят отрицателния ефект на действията си върху икономическото развитие на бизнеса в страната.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес