Руският премиер: "Росатом" ще играе за инвеститор в АЕЦ "Белене"

Караянчена се среща с Медведев в Москва, сн. Народно събрание

Руският премиер Дмитрий Медведев е потвърдил, че руската ядрена корпорация "Росатом“ ще се включи в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене“. Това е станало по време на срещата му в Москва с председателя на българския парламент Цвета Караянчева, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание в сряда.

Досега представители на "Росатом" са заявявали интереса си към процедурата за избор на стратегически инвеститор в замразения ядрен проект, но последно в началото на юни бе обявено, че все още няма окончателно решение за това. 

Сега от най-високо ниво в Москва идва уверението, че "Росатом" ще играе в процедурата, стартирала на 22 май и с краен срок за подаване на заявления за интерес 19 август.

Медведев и Караянчева са изразили оптимизъм за развитието на двустранните отношения между България и Русия.

"Турски поток" от 2021 г.

Председателят на българския парламент е гарантирала, че се полагат необходимите усилия за реализацията на проекта за изграждането на разклонението от газопровода "Турски поток“ към България и Сърбия, което страната ни предлага да се нарича "Балкански поток“. От ТАСС посочват, че Караянчева заявила, че този проект ще бъде завършен в края на 2020 г.

В момента изграждането на българското му трасе е блокирано от жалба на саудитския консорциум "Аркад" срещу декласирането му. Според графика на българския газов оператор част от трасето трябваше да е  готово до края на 2019 г. и в комбинация със съществуващата газопреносна мрежа у нас да може да осигури договорени с "Газпром" и швейцарската МЕТ известни количества суровина за пренос до Сърбия. Това със сигурност няма да се случи предвид факта, че за реализацията на частичното трасе са нужни 250 дни.

"Проектът се изгражда по всички европейски изисквания и чрез свързването му с газов хъб "Балкан“ ще гарантира стратегическата роля на България на европейската газова карта“, заяви Цвета Караянчева, цитирана от пресцентъра на Народното събрание..

Руският премиер Дмитрий Медведев приветствал работата по изграждането и разширяването на газовата инфраструктура в България и региона и изразил задоволство, че България ще участва в реализацията на разклонението на "Турски поток“ и в транзита на газ.

Българските студенти ще могат да работат почасово от 1 септември

Цвета Караянчева благодарила на Дмитрий Медведев за решението на казуса с възможността българските студенти да работят почасово в Руската федерация от 1 септември.

Двамата са обсъдили и възможностите за увеличение на стокообмена между двете страни, но постигнали съгласие за това, че най-важното в отношенията между България и Русия са контактите между хората.

"Това навярно е най-важното, доколкото не става дума само за туризма, но и за междучовешките контакти, които заемат важно място в нашите взаимоотношения. Вярвам, че така ще и  занапред", казал Медведев, цитиран от руската агенция ТАСС.

Поздрави за Борисов и Радев

Той също така помолил Караянчева да предаде най-добрите му пожелания на неговия колега – премиера Бойко Борисов, както и на президента Румен Радев, посочва още ТАСС.

Любопитен момент е, че в прессъбощението на българското Народно събрани4е се посочва, че Медведев пратил поздрави само на Борисов.

Преди срещата си с руския премиер Караянчева говори и пред горната камара на Руската Дума, което се случва за първи път на български парламентарен председател.

Караянчева пред Горната камара на Думата, сн. Народно събрание

Тя посочила, че сътрудничеството в енергетиката трябва да бъде продължено при спазване на принципите  целесъобразност, конкурентност, прозрачност, сигурност на доставките и пазарно обоснована цена.

Енергийно сътрудничество с Мосва на европринципи

"България води политика, насочена към гарантиране на енергийната сигурност както за страната, така и за Европейския съюз“, заявила Караянчева. И пред руските депутати тя е акцентирала върху работата на страната по "Турски поток“ през територията на България в контекста на създаването на регионалния газов хъб "Балкан“. По думите ѝ така ще се постигне реална диверсификация на доставките на газ и конкурентни цени,.

България не възразява срещу нито един проект, който отговаря на действащото европейско законодателство, допринася за сигурността на доставките и целите на Енергийния съюз и е икономически обоснован, заявила още Караянчева.

Според нея сътрудничеството между България и Русия в областта на ядрената енергетика заслужава внимателно, отговорно и задълбочено обсъждане. Цвета Караянчева добавила, че в дневния ред на българо-руското сътрудничество са и инвестиционните перспективи.

Шефът на българското Народно събрание смята, че динамиката на политическите контакти, както и солидният потенциал на двустранните връзки, трябва да доведат до увеличаване на практическото взаимноизгодно сътрудничество.

В словото си пред горната камара на Думата Караянчева не е пропуснала да отбележи, че  отношенията между България и Русия са "положени върху солиден исторически фундамент, имат дълголетна история и силен емоционален заряд". "Славянобългарската писменост, книжнина и култура, езиковата и духовна близост, делото на светите равноапостоли Кирил и Методий и на още плеяда дейци на славянското просвещение винаги ще озаряват връзките между нашите народи“, отбелязала тя.

Оферта България да помага за диалога на Москва с ЕС и НАТО

В същото време по думите ѝ  българо-руските отношения се развиват в условията на един непрекъснато усложняващ се свят, свят на ескалиращи кризи, на дълги процеси на уреждане на конфликти, на крехки баланси и на трудно напасване на интереси в международен план.

В диалога с Русия България се ръководи от своите национални интереси и от общата политика на държавите-членки на ЕС и НАТО, посочила Караянчева. България в качеството си на пълноправен член на Европейския съюз и НАТО би могла да способства за развитие на диалога на тези две организации с Руската федерация, добави Цвета Караянчева. България има интерес от възстановяване на доверието и от развитието на открити и прагматични отношения между Брюксел и Москва, заявява председателят на българския парламент.

Водената от Караянчева делегация е в Москва от предишния ден и в нея влизат депутатите от ГЕРБ Красимир Велчев и от БСП Антон Кутев, които съпредседателяства групата за приятелство с Русия в Народното събрание, както и нейният зам.-шеф и лидер на "Атака" Волен Сидеров и народните представители Диана Саватева, Боряна Георгиева и Ахмед Ахмедов.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?