Руският премиер забрани държавни и общински покупки на чужди коли и техника

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев подписа постановление, предвиждащо забрана на покупката от страна на държавата на автомобили и техника чуждестранно производство, предаде руското издание "Ведомости".

На среща с вицепремиерите той коментира, че федералният бюджет заделя колосални средства за закупуване на стоки и услуги и "естествено, изхождайки от общи съображения, по-добре е когато те се доставят от родни компании, а не от чуждестранни производители". 

Постановлението предвижда на държавните и общинските администрации да се забрани покупката на различни видове техника чуждо производство и засяга дори обществения транспорт, специализираната техника на аварийните служби, както и комуналните съоръжения. Според Медведев това не означавало отказ от сътрудничество с чуждите компании, "напротив, предвижда се развитие на производствени кооперации на руските предприятия чрез работа по лицензи".

Вицепремиерът Аркадий Дворкович обясни, че в обществените поръчки ще има вече задължителни условия за местните производства. Нивото на задължителните местни доставки ще се увеличава всяка година, за да стигне до 60-70 процента до 2018 г. по думите му вече се подготвят още две подобни постановления, засягащи текстилната продукция и медицинската техника.

Медведев обаче отбеляза, че Русия не бива напълно да се отказва от медицинската техника на западните компании до тогава, когато руската продукция вече е способна да се конкурира с тях.

Предложението за ограничаване на държавните покупки на западни автомобили бе внесено от Министерството на промишлеността и търговията след като стана ясно, че пазарът на руските автомобили в Русия се е свил със 17.3 на сто през юни 2014 г. спрямо година по-рано.

Споделяне

Още от Бизнес