Руският президент може да оглави „Газпром“

Руският президент Владимир Путин би могъл да поеме функциите освен на министър-председател и на председател на руския газов гигант "Газпром", съобщи вестник “Ведомости“. През 2008 г. той трябва да напусне своя пост в Кремъл.

Сега председател на газовата компания е първият вицепремиер Дмитрий Медведев, който бе посочен от Путин за негов приемник на президентския пост. Информацията на “Ведомости“ е от хора от обкръжението на Медведев, запознати със ситуацията в “Газпром“.

Пред АФП пресслужбата на газовата компания отказа да коментира темата.

Медведев обяви, че ако бъде избран за президент, ще напусне управлението на "Газпром".

Според руската конституция след два последователни мандата Путин не може да участва в предстоящите избори.

Акционерите на "Газпром" могат да предлагат кандидатури за поста председател на борда на директорите до 31 януари 2008 г., казва висш представител на Министерството на икономическото развитие и търговията, цитиран от "Ведомости".

Списък с кандидатите за управителния съвет на "Газпром" вече е депозиран пред кабинета, твърди анонимният източник.

Според друг източник, близък до Кремъл, възможно било за ръководител на "Газпром" да бъде назначен първо "технически кандидат", а Путин – по-късно. Участието на премиер в управлението на компании не е забранено - бившият премиер Михаил Фрадков ръководеше надзорния съвет на "Внешекономбанк".

На пресконференция през януари 2006 г. Путин заяви, че не се чувства бизнесмен и не възнамерява да управлява газовия гигант след края на мандата си.

Малко вероятно е да мога да ръководя търговска организация. Нямам нито характер, нито предишен опит на бизнесмен, отговори тогава Путин на въпрос дали би застанал начело на "Газпром".

Ако не се реализират идеите с Путин, председател на "Газпром" може да стане представител на кабинета или на Кремъл, смята анализаторът Стивън Дашевски.

Според него сред претендентите е сегашният премиер Виктор Зубков, министърът на промишлеността и енергетиката Виктор Христенко, както и представители на президентската администрация като Игор Сечин и Владислав Сурков.

Контролният пакет акции в най-големия производител и износител на газ в света "Газпром" се държи от държавата. Неотдавнашно проучване показа, че над половината руснаци биха искали да работят за енергийната компания, отбелязва АФП, цитирани от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?