Руският президент отрече да използва енергийните суровини за политически цели

Руският президент Владимир Путин отрече в четвъртък обвиненията на Запада, че Русия използва своите енергийни ресурси като лост за оказване на натиск върху други държави, съобщи ББС. В четвъртък той даде пространни изявления пред медиите по време на своята годишна пресконференция в Москва.

По думите му сделките на Русия с Украйна и други страни от региона са “в полза на потребителите” и експертите в областта на енергетиката “много добре разбират това”. В отговор на въпрос за убийството на бившия шпионин Александър Литвиненко в Лондон, руският президент заяви, че “не вярва в конспиративни теории”.

“Колкото до това какво се е случило там, аз пак ще повторя, че то може да бъде установено единствено от разследващите”, заяви Путин.

В последните седмици в руските медии се появиха спекулации, че врагове на Путин имат пръст в убийството на Литвиненко, за да поставят Кремъл в лоша светлина, коментира ББС. Медията обаче напомни, че Литвиненко бе един от най-големите критици на Путин.

В същото време обаче руският президент заяви, че “Литвиненко не е притежавал тайни”, които биха могли да навредят на Русия.

Пазарна сила

По време на годишната си пресконференция Путин подчерта, че Русия в момента е една от най-силните световни икономики с растеж на БВП от 6,9 процента за 2006 г. и намаляваща инфлация.

Той подчерта, че увеличението на цените на енергийните ресурси е било наложено именно от развитието на пазара и че Русия не може да продължава в съветски стил да субсидира своите съседи и бивши републики от СССР.

“Никой не е задължен да подпомага икономиките на другите държави. Никой не го прави, така че защо те искат това от нас?”, заяви Путин. През януари руският скандал с Беларус по отношение на нефтените доставки възвърна притесненията на ЕС, че Русия не е сред най-сигурните доставчици на горива.

“Ние винаги сме казвали, че Русия използва своите икономически ресурси, за да постигне своите външнополитически цели. В случая обаче нещата не стоят така”, каза Путин.

Руският президент ще трябва да напусне своя пост през месец март следващата година. Все обаче не е ясно кой ще го замести. Той отрече възможността да посочи свой наследник като постави ударението върху това, че избирателите ще имат “свободен и демократичен избор”.

“Няма да има приемник. Ще има кандидати за президентския пост. Целта на институциите е да се проведат честни и демократични избори”, добави той.

Путин заяви още, че като гражданин на страната също има право да изрази своите предпочитания, но ще го направи по време на президентската кампания. ББС коментира, че според руската конституция Путин трябва задължително да напусне поста си през 2008 година, но той е станал толкова силен и популярен, че който и да посочи като предпочитан кандидат, най-вероятно той ще спечели и изборите.

Споделяне

Още от Свят