Руският съд закри една от най-уважаваните правозащитни организации в страната

Лев Пономарьов

Върховният съд на Русия реши да бъде закрита една от най-уважаваните в страната правозащитни организации - Движението "За права на човека", съобщиха руските медии. Това стана по искане на Министерството на правосъдието, което отказа през октомвро да регистрира организацията заради документални грешки в заявлението ѝ.

Лидерът на движението Лев Пономарьов обяви, че ще обжалва решението и ще сезира Европейския съд за правата на човека. Според него ликвидацията на организацията, която в Русия е обявена за чужд агент, е поръчана предварително.

"Главната причина за закриването ни е, че движението "За права на човека" опонира на силите. Това е естествено за всяка правозащитна организация, но очевидно ние сме омръзнали", каза Пономарьов и заяви,че двивението ще продължи да съществува и да работи.

Движението "За права на човека" е създадено през 1997 г. и е една от най-старите правозащитни организации в Русия. Според сайта му то има няколко десетки клонове в цялата страна. През февруари тази година движението беше определено от руското правосъдие като "чужд агент". Тази спорна дефиниция беше въведена със закон, приет през 2012 г., и се използва за организации, които са финансирани от други страни и които имат политическа дейност. Неотдавна като "чужд агент" беше определена и неправителствената организация Мемориал, и организацията на опозиционера Алексей Навални.

През декември Лев Пономарьов, който е на 78 години, прекара над две седмици в ареста заради призиви към участие в неразрешени протести.

Споделяне

Още от Свят