Руският следствен комитет пое телата на убитите в ЦАР журналисти

Пред дома на журналиста в Москва бяха положени цветя в памет на убитите Кирил Радченко, Александър Расторгуев и Орхан Джемал

Телата на трима убити в Централноафриканската република руски журналисти пристигнаха в Москва с полет на "Ер Франс", предаде ТАСС в неделя.

Следственият комитет на страната вече е назначил съдебно-медицински експертизи на телата на загиналите. Целта е да се установи причината за тяхната гибел, съобщи говорителката на комитета Светлана Петренко.

В рамките на започналото разследване се провеждат разпити на роднитети , колегите и приятелите на убитите на 30 юли в ЦАР Кирил Радченко, Александър Расторгуев и Орхан Джемал. Телата им бяха намерени в района на град Сибю, на около 200 километра от столицата Банги. Твърди се, че са убити при опит за грабеж.

По първоначална информация срещу автомобила на журналистите е стреляно от засада. Те са работили по документален филм, свързан с работата на частни военни компании в размирната африканска държава.  Според информация на различни руски медии от тази година, в бившата френска колония действат части на косвено свързваната с президента Владимир Путин военна фирма "Вагнер", известна с активността си в Сирия, Източна Украйна и на други места.

Руският следствен комитет ще има нужда от най-малко два дни за експертиза на телата, преди да разреши погребение, съобщи по-рано Максим Шевченко, приятел на загиналия Орхан Джемал. Погребението на Джемал е планирано за 8 август.

Джемал е работил за издания като "Вечерняя Москва", "Независимая газета", руското издание на "Нюзуик", "Новая газета", "Версия" и др. Работил е в горещи точки като Северен Кавказ, в Южна Осетия, Афганистан, Ирак, Ливан, Сирия и др.

Расторгуев е бил режисьор в тв и радио компанията "Дон-ТР" (Ростов-на-Дон), както и в петербургската редакция на тв канала НТВ. Автор и съавтор е на редица документални филми, има и документални интернет видеопроекти.

Радченко е работил като киномеханик, видеооператор, участвал е в снимки на уеб сериал. Сътрудничил е на абхазката агенция ANNA-News, работил е в Сирия и Украйна.

Те пристигнали в Банги на 27 юли за снимките на документалния филм и извършили репортажни снимки в региона, след което на 30 юли тръгнали от Сибю за Декои. При напускането на региона на Сибю около 18 часа местно време, те били предупредени от поста на изхода за опасността да пътуват по тъмно.

Руснаците били с местен придружител, който карал автомобила. Именно той съобщил за нападението над журналистите. Атаката станала на 24 км от този пост – между две села те били застреляни от десетина нападатели. Шофьорът успял да се спаси и съобщил за инцидента на местните власти около 5 часа сутринта. Жандармерията прибрала по-късон телата.

Според местните власти убийството им може да е дело на въстаниците от групата "Селека", която през 2013 г. свали президента Франсоа Бозизе и завладя територията на Банги, извършвайки редица безчинства, посочва ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят