Руският супер танк "Армата" аварира на репетицията на парада за 9 май

Руският супер танк "Армата" аварира на репетицията на парада за 9 май

Супермодерният руски танк Т-14 "Армата", който за първи път беше показан публично по-рано този месец, закъса по време на генералната репетиция за парада за Деня на победата в Москва, предадоха руските и световните агенции в четвъртък.

Твърди се, че този танк превъзхожда всички западни версии заради своето дистанционно управлявано оръдие и защитата, която предоставя на екипажа си, посочва Асошиейтед прес.

Докато бойните машини правеха обиколка покрай Мавзолея на Ленин на Червения площад, репетирайки за последно парада по случай 70-годишнината от победата над нацистка Германия във Втората световна война, двигателят на "Армата" заглъхнал внезапно и машината останала на място, а останалите танкове продължили.

Двигателят работеше, но машината не помръдваше, предаде АП. За да бъде изтеглен от площада, организаторите на парада изпратиха специализирана техника, която да го извади на буксир. Операцията обаче приключи без успех и Т-14 "Армата" остана по средата на площада до края на репетицията.

Накрая дикторът на парада обяви, че спирането на танка не е авария, а е било планирано. "Показахме ви как ще се провежда евакуация на военна техника", заяви той.

След вдигането на огражденията на Червения площад зрителите останаха да се снимат с танка, предава РБК.

Малко по-късно машината успя да потегли на собствен ход.

"Бойните машини са предадени от Уралвагонзавод на Въоръжените сили за армейски изпитания в рамките на поръчката. Те са напълно изправни", коментира зам.-генералният директор на завода-производител Алексей Жарич.

Според специалисти по отбраната въвеждането на масово въоръжение на "Армата" ще започне от 2020 г. "Въоръжение не се създава с магическа пръчица, а са нужни допълнителни разработки, каза през януари миналата година генералният директор на Уралвагонзавод Олег Сиенко. "Например Т-72 беше създаван 7-9 години, за изработването на Т-90 също беше нужно доста време. Сега направихме абсолютно нова машина за 2 години", посочи той

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?