Руският външен министър: Разполагането на войски на НАТО в България и Румъния е провокация

Руският външен министър: Разполагането на войски на НАТО в България и Румъния е провокация

Разполагането на войски на НАТО в близост до руските граници, включително в България и Румъния, има провокативен и дестабилизиращ характер, смята руският външен министър Сергей Лавров.

"Действията на НАТО, извършвани в региони, граничещи с Русия, безспорно имат провокационен и дестабилизиращ характер. Към тези действия спада и споменатото разгръщане на допълнителни военни контингенти на блока в Полша и балтийските страни - при това вече се водят дискусии за евентуално аналогично присъствие на съюзниците на територията на други страни в Източна Европа, по-специално в България и Румъния.“ Това заявава Сергей Лавров в интервю за вестник "Известия".

Като провокации той определя и обявените от някои страни членки на блока планове за модернизация на въоръжените сили и изграждане на нова военна инфраструктура.

Руският министър на външните работи изразява и тревога ог увеличаване на мащаба и броя на натовските учения близо до границите на Русия.

"Особено безпокойство предизвиква продължаващото изграждане на противоракетна отбрана на САЩ в Европа", казва Лавров.

Русия готова да работи с новия американски президент

Руските дипломати са готови да работят с администрацията на американския президент Доналд Тръмп по целия дневен ред на руско-американските отношения, посочва Лавров.

Москва приема за предпоставка, че развитието на конструктивни взаимноизгодни двустранни връзки, може да донесе реални ползи на двата народа и да въздейства положително на ситуацията в света, изтъква той.

Обстановката в Украйна се изостряла от сили в Киев

Вината за рязкото изостряне на обстановката в Югоизточна Украйна напоследък се дължи на радикалните и националистически сили в Киев, смята руският външен министър.

"Украинските власти явно не се канят да изпълняват Минските споразумения за уреждане на конфликта и упорито се стремят към военно решение",посочва Лавров.

Той  се обявява за диалог между страните в конфликта за търсене на компромис. "Топката" е в полето на Киев, който трябва да изпълни договореното в Минск - да приеме закон за специален статут на Донбас, да проведе там местни избори и да осъществи конституционна реформа, заявява още руският външен министър.

Позицията на Русия в Сирия не се влияела от конюнктурата

Лавров коментира и позицията на Русия за Сирия, като подчертава, че тя не подлежи на конюнктурни промени.

Руската позиция е, че единствено сирийският народ може да определи своето бъдеще без намеса отвън. "Това изцяло важи и за съдбата на президента на Сирия Башар Асад", припомня Лавров.

Според него Русия полага усилия за установяване на взаимно разбирателство между сирийското правителство и кюрдите в Сирия, за да се запази единството на страната.

Лавров смята, че кюрдският въпрос е от ключово значение, "за да бъде запазена сирийската държавност и перспективите за всеобхватна стабилизация в Близкия изток".

Либия сама трябва да реши съдбата си

Съдбата на Либия също "трябва да бъде решена от самите либийци", посочва Лавров.

Москва ще продължи и занапред да следва своя балансиран курс - системно да работи и с двата силови центъра в Либия- Триполи и Тобрук, "като ги тласка към преодоляване на вътрешните разногласия, търсене на взаимноприемливи решения по всички спорни въпроси и параметри на националното помиряване", казва руският външен министър.

Споделяне

Още от Свят