Руският върховен съд нареди разпускане на критична към Кремъл партия

Руският върховен съд разпореди опозиционната Републиканска партия на Русия (РПР) да бъде разпусната, защото нямала достатъчно членове, предадоха в петък световните агенции, като се позоваха на руски медии.

Съдът е взел решението по настояване на Руската регистрационна служба (РРС), която разполага с данни за броя на членовете на руските партии. Според службата РПР има по-малко членове от изискванията - най-малко 500 хиляди членове и най-малко 45 регионални секции, всяка включваща поне 500 членове.

Един от лидерите на РПР Владимир Рижков, каза, че ще оспорва решението на Върховния съд и ще се отнесе дори и до Съда за правата на човека в Страсбург, ако е необходимо.

Рижков е един от най-големите критици на Владимир Путин в руския парламент, в който той беше избран като независим депутат, припомня Ройтерс. Това се случва доста рядко в парламент, доминиран от прокремълски настроени партии, отбелязва агенцията.

Ликвидирането на РПР е поредният опит на Кремъл да изолира опозицията  в навечерието на парламентарните избори през декември тази година и на президентските избори догодина, продължава Ройтерс.

Опозиционната РПР беше създадена през 1990 г., но опитите ѝ да спечели места в парламента многократно се проваляха. Партията изигра обаче важна роля като елемент на либералната руска опозиция.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?