Руският Върховен съд обяви за незаконен ареста на Платон Лебедев от ЮКОС

Върховният съд на Русия обяви за незаконно решението на първоинстанционен съд от 2003 г. за арест на бизнес партньора на Михаил Ходорковски Платон Лебедев, предадоха световните агенции в сряда.

Преразглеждането на решението бе извършено в отговор на постановление на Европейския съд по правата на човека преди две години, според което правата на Лебедев са били нарушени по време на ареста и предпроцесуалния му престой в затвора.

Според адвокатката Елена Липцер решението на Върховния съд няма да повлияе на държането под стража на Лебедев, тъй като той излежава наказание според присъдата си.

Освен анулирането на решението от 2003 г. президиумът на Върховния съд реши да поднови производството по углавното дело срещу Лебедев предвид новите обстоятелства.

Петролният магнат Ходорковски, който някога бе най-богатият човек в Русия, също бе арестуван през 2003 г. И двамата мъже излежават осемгодишни присъди, след като бяха осъдени за измами и укриване на данъци в политически зареден процес. Сега те са подсъдими за втори път по нови, но свързани с предишните обвинения.

Осъдени вече през 2005 г. на 8 години затвор за измами в голям размер и укриване на данъци, Ходорковски и Лебедев бяха изправени през март т. г. на нов процес в Москва, който обвиняемите наричат пародия на правосъдие. Този път Ходорковски е обвинен в злоупотреби и нелегална продажба на петрол на стойност 900 милиарда рубли (21 милиард евро) през периода 1998-2004 г..

Междувременно московски съд издаде заповед за арест на Андрей Леонович, бивш ковчежник на фалиралата петролна компания Юкос. Това съобщил за Интерфакс адвокатът му Алексей Дудник.

Съдебното решение бе взето по искане на следствените органи. Адвокатът заяви за РИА Новости, че арестът на Леонович може да е средство за натиск върху свидетелите по делото срещу собственика на Юкос Михаил Ходорковски и съдружника му Платон Лебедев, посочва сайтът Лента.ру.

От 2004 г. Леонович живее във Великобритания. През октомври т. г. той бе задочно обвинен в присвояване или злоупотреби, а също и в пране на пари. Следствието смята, че Леонович е бил сред участниците в "организирана престъпна група", включвала Ходорковски, Лебедев и други лица.

Според неговия адвокат, ако решението за ареста на Леонович влезе в сила, това ще е причина да бъде екстрадиран.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?