Руският виолист Юрий Башмет ще свири със Софийската филхармония

Носителят на "Грами" Юрий Башмет ще свири със Софийската филхармония под диригентската палка на Найден Тодоров в концерт от програмата на Европейския музикален фестивал 2018.

Виртуозът на виолата ще гостува у нас на 17 май в зала "България", а началният час на събитието е 19 часа.

Башмет ще бъде солист във вокално-инструменталната композиция "Стикс" за виола, хор и оркестър, създадена специално за него от грузинския композитор Гия Канчели. В изпълнението ще участва и Националният филхармоничен хор "Светослав Обретенов", ръководен от Славил Димитров.

В програмата на събитието от поредицата "Руски приказки" е включена също Симфония №5 от П. И. Чайковски, която ще прозвучи във втората част на концерта.

Юрий Башмет е роден през 1953 г. в Ростов на Дон. Той е признат като личност с безспорен принос към световната музика. Успява да наложи виолата като популярен солов инструмент благодарение на уникалния си талант и артистично присъствие.

Възпитаник на Московската консерватория виолистът е работил с най-известните композитори на нашето време и е реализирал над 50 премиери на специално написани за него творби от Алфред Шнитке, Пол Рудърс, София Губайдулина, Марк Антъни Търнидж, Александър Раскатов, Джон Тавънър, Гия Канчели, както и редактирания за него и Гидон Кремер Двоен концерт за цигулка и виола от Бритън.

Името на Башмет се свързва с първите в света рецитали за виола в някои от най-известните концертни зали по света – "Карнеги хол", "Концертгебау", "Барбикан", залата на Берлинската филхармония, "Ла Скала", Голямата зала на Московската консерватория и Голямата зала на Петербургската филхармония.

Музикантът си сътрудничи с най-големите диригенти и оркестри от нашето съвремие, участва редовно в престижни международни фестивали.

През 1992 г. Юрий Башмет основава ансамбъл "Московски солисти". През 2002 г. става главен диригент и артистичен директор на Държавния симфоничен оркестър "Нова Русия", с който прави серия концерти в редица градове по света.

Има множество реализирани записи и е ексклузивен артист на Deutsche Grammophon.

Прочутият виолист има седем номинации за "Грами", а през 2007 година става и носител на престижната награда за записи на творби от Игор Стравински и Сергей Прокофиев.

Местата за гостуването на Башмет са изчерпани, но поради огромния интерес организаторите пускат допълнителни билети, които могат да се купят само от касата Софийската филхармония в зала "България", съобщиха от там.

Европейски музикален фестивал 2018 е част от Календара на културните събития на Столичната община за тази година, а съорганизатор е Министерството на културата.

Още от Общество

Прав ли е Каракачанов да се гневи и заплашва Скопие?