Руският военен министър потвърди готовност за превантивни удари по цял свят

Руският вътрешен министър информира президента Владимир Путин за нова ръководна структура на силите за сигурност в Северен Кавказ.

Рашид Нургалиев каза, че 13 висши офицери поемат специалните антитерористични групи, които трябва да предотвратят евентуални повторения на трагедията в Беслан, където загинаха най-малко 335 души.

Путин разпореди подобряване на дейността на силите за сигурност след острите критики срещу тях във връзка с обсадата на училището в Беслан.

В четвъртък руският военен министър потвърди казаното преди това от началника на Генералния щаб на руските въоръжени сили, че Русия ще нанася превантивни удари по бази на терористите по всяка точка на земното кълбо.

Сергей Иванов заяви, че "терористите са обявили война на Русия и тя е длъжна да остави за себе си всички възможности за противодействие на терористичната заплаха", предаде РИА Новости.

Министърът потвърди думите на ген. Балуевски, че Русия няма да използва ядрено оръжие.

Той посочи, че нанасянето на превантивни удари не означава непременно използването на флота и военни подразделения. "Всичко ще зависи от избраната тактика на действие", каза Сергей Иванов и добави, че няма да предупреждават никого по-рано.

Москва откри "грузинска следа"

Президентът на Северна Осетия Александър Дзасохов подписа в четвъртък указ за оставка на правителството, последвала масови митинги с искания за неговото оттегляне заради кризата със заложниците в Беслан, при която стотици загинаха поради неефикасността на властите. През следващите дни на заседание на парламента на републиката ще бъде определен следващият министър-председател, предаде ИТАР - ТАСС.

В същото време руският външен министър Сергей Лавров допуска връзка между завземането на училището в северноосетинския град Беслан и изострянето на ситуацията в сепаратистката област Южна Осетия, която е част от Грузия.

В интервю за радио Гласът на Русия Лавров призна, че не може да приведе "конкретни факти, които да свидетелстват за това, че тези събития са свързани едно с друго и са планирани от единен център".

Въпреки това, по думите му, "последствията от кризата, създадена от грузинското ръководство в Южна Осетия, и завземането на заложници в Северна Осетия - досега една от най-спокойните републики в региона - навеждат на някои мисли и политиците не са длъжни да изключат мисълта, че това не е случайно".

Не говорим за заговор, каза още Лавров, но добави, че онези, които са завзели училището в Беслан, са били само "марионетки". "Целта на тези, които са им платили и са ги изпратили, се заключава в това да дестабилизират ситуацията в Северен Кавказ", подчерта министърът дни след кървавата развръзка на кризата със заложниците в Беслан.

Руските власти обвиниха лидерите на чеченските бунтовници Шамил Басаев и Аслан Масхадов, като в сряда Федералната служба за сигурност обяви награда от 10 млн. долара за информация, която може да доведе до тяхното "неутрализиране".

Ден по-късно чрез интернет - сайт чеченските бойци предложиха награда от 20 милиона долара за залавянето на руския президент Владимир Путин, определен от тях като "военнопрестъпник".

Путин, който по време на обсадата заяви, че главната задача е да се запази живота на децата, в понеделник отказа да се проведе обществено разследване на събитията, довели до трагичната развръзка на кризата със заложниците. Същевременно той подчерта връзката между извършителите на нападението в Беслан с международния тероризъм, но не и с политиката на Русия в Чечения, където вече десет години руските войски воюват с чеченските сепаратисти.

Западът обвинен в "пропаганда и политиканство"

След като Путин атакува западните лидери по повод призивите им за диалог с чеченските бунтовници и за прозрачност при разследването на трагедията в Беслан, в четвъртък руският външен министър изложи същата теза.

Лавров разкритикува изявлението на холандския външен министър Бернард Бот, чиято страна е председател на ЕС и който призова руските власти да обяснят причините за гибелта на стотици заложници при щурма на училището в Северна Осетия.

"Считаме за абсолютно неправилно това изказване, което ръководителят на холандското външно министерство направи след поредното заседание на ЕС", заяви Лавров.

По думите му, "борбата с тероризма не търпи разкритие на методите на тази борба".

"Пропаганда и политиканство, а не укрепване на антитерористичната коалиция" са призивите от различни страни към Русия да обясни как е станало завземането на училището в Беслан, посочва Сергей Лавров в интервю за в. Время новостей, цитирано от ИТАР - ТАСС.

"Някои европейски дейци, включително холандският външен министър Бернард Бот, неволно припяват на твърдението на Ахмед Закаев, че станалото в Беслан "лежи на съвестта на руските ръководители", добавя руският първи дипломат.

"Двойни стандарти"

Той обвини САЩ и Великобритания в политика на "двойни стандарти" по отношение на чеченските сепаратисти, за чиято екстрадиция настоява Москва.

Според Лавров Русия сътрудничи активно на САЩ и европейските партньори по линия на правоохранителните органи и на спецслужбите в борбата с тероризма. Но предоставянето на политическо убежище на Иляс Ахмадов в САЩ и на Ахмед Закаев във Великобритания "не може да не навежда на мисълта за двойни стандарти", каза министърът.

"Ако ни призовават да урегулираме ситуацията с участието на Ахмадов и Закаев, нашият отговор е ясен - това са лица, чието предаване ние изискваме и считаме, че предоставеното им политическо убежище не съответства на духа на партньорството, което сега развиваме", подчерта Лавров.

Говорителят на чеченските бунтовници Ахмед Закаев отрече нееднократно тяхно участие във "варварския акт на тероризъм" в Беслан.

По думите му, отговорността за атаката е на "местни радикални групи", които са последица от наказателната политика на президента Путин" в Чечения.

Руските медии припомнят, че няколко дни преди завземането на училището в Беслан Закаев е прогнозирал, че руските власти се опитват да свържат последните терористични атентати с изострянето на отношенията с Грузия.

Коментирайки новината за двойната въздушна катастрофа на самолетите Ту - 154 и Ту-134, той заяви:" С ужас очаквам, че руските спецслужби ще намерят "грузинска следа". На руските силовики е нужна именно акция от подобен род, за да започнат масирано да бомбардират Грузия".

Конфликтът между Грузия и Южна Осетия се изостри в началото на годината, когато за президент на Грузия бе избран прозападно настроеният опозиционен лидер Михаил Саакашвили, който предприе мерки за борба с ширещата се контрабанда в автономните области и обеща да върне Абхазия и Южна Осетия под контрола на Тбилиси. Саакашвили изпрати грузински спецчасти в самообявилата се република Южна Осетия за провеждане на операция срещу наркотрафика. Южноосетинският ръководител Едуард Кокоити обвини Саакашвили в опит за "силово връщане" на републиката в състава на Грузия.

Тогава руското външно министерство обяви, че навлизането на спецчасти в зоната на грузинско - осетинския конфликт е нарушение на действащите договорености, постигнати с участието на Тбилиси и Москва. През лятото на т.г. Грузия вкара допълнителни войски в Южна Осетия, след което конфликтът навлезе в активна фаза.

В отговор Русия организира мащабни военни учения на границата с Грузия, като 58-ма руска армия проведе маневри в Северна Осетия, а в Западна Грузия и Абхазия се проведоха учения на руските мироопазващи сили в региона. Тбилиси оцени тези действия като демонстрация на сила от страна на Русия.

Масхадов е обявил награда за залавянето на Путин

Чеченските бойци са обявили награда от 20 милиона долара за помощта да се залови президентът на Русия Владимир Путин, ден след като ФСС обяви награда от 10 милиона долара награда за информация за местонахождението на Шамил Басаев и Аслан Масхадов.

"Ние предлагаме награда от 20 милиона долара на страните, организациите или частните лица, които ще окажат активна помощ на Чеченската република за задържането на военния престъпник Владимир Владимирович Путин", цитира Ройтерс заявлението, поместено в четвъртък в един от сайтовете на бойците.

Става дума за известния чеченски портал kavkazcenter, който в момента е разположен на сървър на един от литовските доставчици.

Това заявление е подписано от "антитерористичния център на Чеченската република", който е част от непризнатото правителство на Масхадов, предаде Ройтерс.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: