Руският войник винаги е бил освободител, каза руски зам.-министър по повод руско-турската война

Руският войник винаги е бил войник освободител, заяви руският заместник-министър на външните работи Алексей Мешков на церемония в Москва по полагане на венци пред паметника на гренадирите, паднали в боя край Плевен, съобщи ТАСС. Церемонията се състоя по случай 137-мата годишнина от края на руско-турската война и Деня на Освобождението на България от османско иго, и възстановяване на българската държавност, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

"Действително, днес е много знаменателно събитие за нашия народ, в живота на България", заяви Мешков. "137 години изминаха от момента, когато България стана свободна след столетия на чуждо владичество. Това бе сторено от обикновени хора - руския войник и българският опълченец", добави той.

"Руският войник винаги е бил войник освободител. Така е било преди 200 години, така е било преди 137 години и така е било преди 70 години", подчерта руският заместник-външен министър.

Той отбеляза, че когато е посещавал България му е било много приятно да види "как там пазят паметта на руските войни и генерали, сражавали се в тази много важна освободителна война на Балканите". "Желая успех на руско-българските отношения", заяви в заключение Мешков.

От своя страна посланикът на България в Русия Бойко Коцев заяви: "Преди пет века нашата страна вървеше към този ден, пътят бе дълъг и труден. В тази война рамо до рамо са се сражавали руският войник и българският опълченец. През четирите месеца на обсадата на Плевен са загинали 31 хиляди руски войници".

Коцев отбеляза, че макар заради западните страни войната от 1877-1878 г. не е довела до обединяването на всички български територии, тогава са били заложени основите на бъдещата независимост на единна България.

"Никакви конюнктурни ситуации няма да премахнат нашите вековни връзки", добави Бойко Коцев, цитиран от ТАСС

Споделяне

Още по темата

Още от България