Руско-американски екипаж излетя към Международната космическа станция

Руско-американски екипаж излетя към Международната космическа станция

От космодрума Байконур към Международната космическа станция потегли първият за тази година пилотиран кораб "Союз", съобщи ИТАР-ТАСС във вторник.

"Союз ТМА-04М" ще достави на МКС руско-американски екипаж, който ще работи на орбита четири месеца и половина. Екипажът е съставен от двама руски космонавти Сергей Ревин и Генадий Падалка и американския им колега Джоузеф Акаба.

Корабът, стартирал в 03.01 часа по Гринуич, девет минути по-късно излезе на разчетената орбита и започна автономен полет към станцията. Всичките системи на кораба работят нормално, самочувствието на екипажа е добро.

Командирът на кораба Генадий Палка е в космоса за четвърти път и е прекарал на орбита общо 585 дни. За бордовия инженер Сергей Равин това е първият полет в космоса, а за американския геолог Джоузеф Акаба - втори след мисията му на совалка през 2009 година.

Тримата ще присъединят на борда на МКС към руснака Олег Кононенко, американеца Дон Петит и холандеца Андре Кейперс, които излетяха от същия космодрум на 21 декември миналата година.

Очаква се "Союз" да се скачи с МКС в 04.39 часа по Гринуич на 17 май.

Споделяне

Още от Свят