Дамаск се обяви за пълноправен член на Конвенцията за забрана на химическите оръжия

Руско-американските преговори за Сирия били конструктивни, до довечера е възможен резултат

Двете страни скоро ще съгласуват дата за втора Женевска конференция

Джон Кери и Сергей Лавров

Преговорите между държавния секретар на САЩ Джон Кери и руския му колега Сергей Лавров с участието на експерти по сирийските химически оръжия не са безнадеждни, резултат може да бъде постигнат до довечера. Това е съобщил в петък за ИТАР-ТАСС дипломатически източник от руската делегация.

"Преговорите вървят в конструктивен дух. Нещо повече, до довечера може да успеем да намери общ знаменател относно химическите оръжия в Сирия", добавил източникът.

Срещата между ръководителите на дипломациите на двете страни за обсъждане на руската инициатива за поставяне на сирийските химически оръжия под международен контрол с цел избягване на западна военна операция срещу режима в Дамаск започна късно в четвъртък вечерта в Женева. Тази сутрин пък Кери и Лавров се срещнаха със специалния представител на ООН и на Арабската лига за Сирия Лахдар Брахими.

След този разговор стана ясно, че има споразумение между двамата министри да се срещнат отново в Ню Йорк по време на сесията на Общото събрание на ООН, за да съгласуват дата за втора Женевска конференция за Сирия.

"Ще се видим отново около 28 септември", съобщи Кери, след което отбеляза, че президентът Барак Обама е сериозно ангажиран с намирането на дипломатическо решение за сирийския конфликт. Държавният секретар на САЩ определи като "конструктивни" продължаващите разговори за химическите оръжия, допълва Ройтерс.

Сергей Лавров от своя страна похвали изразеното от Джон Кери разбиране за това колко е важно да продължат дипломатическите усилия за сирийската криза.

Изпреварваща стъпка на Дамаск

Изпреварвайки началото на руско-американските преговори в Женева късно в четвъртък вечер Сирия обяви, че е станала пълноправен член на Конвенцията за забрана на химическите оръжия,.

"Юридически погледнато, Сирия, считано от днес, стана пълноправен член на конвенцията. С това въпросът за химическите оръжия би трябвало да приключи", заяви постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джаафари в Ню Йорк, след като връчи в ООН документ в този смисъл.

Джаафари обясни, че указът за присъединяването на Сирия към конвенцията е бил подписан от сирийския президент Башар Асад, а посланието по този въпрос е било предадено на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун от името на сирийския външен министър Уалид Муалем.

На журналисти бе предоставен неофициален превод на документа, съгласно който Сирия "се задължава да спазва разпоредбите на Конвенцията" за забрана на химическите оръжия.

"Сирия никога не е казвала, че няма химически оръжия. Винаги сме казвали, че тези химически оръжия са възпиращо средство спрямо ядрения арсенал на Израел", заяви посланикът на Сирия в ООН.

Сирия е една от само седем страни, които не са се присъединили към тази конвенция, която задължава членовете си напълно да унищожат запасите си от химически оръжия.

"Преди няколко часа получихме документ от правителството на Сирия, който се превежда. Той е представен като документ за присъединяване към Конвенцията за забрана на химическите оръжия. Трябва да определим дали е възможно този документ да се приеме като инструмент за присъединяване към конвенцията. За целта има определени юридически процедури", посочи говорителят на ООН Фархан Хак.

САЩ: Присъединяването към Конвенцията  не може да замени унищожаването на химическия арсенал

Кандидатстването на Сирия за присъединяване към Конвенцията за забрана на химическите оръжия не може да замени унищожаването на химическия арсенал на страната, подчерта говорителката на Държавния департамент на САЩ Мари Харф, цитирана от Ройтерс.

Харф освен това предупреди режима в Дамаск да не използва този ход като тактика за протакане и за избягване на американски военни удари. Опцията за предприемане на операция срещу Сирия остава на масата, даде да се разбере тя.

Присъединяването на Сирия към Конвенцията за забрана на химическите оръжия е предвидено в руската инициатива за поставяне на сирийските химически оръжия под международен контрол, обсъждана от Кери и Лавров.

САЩ и Русия „сериозно настроени за смислени разговори”

Преди тях Лавров заяви, че решаването на проблема с химическите оръжия в Сирия ще направи военните удари срещу страната ненужни. Той изрази надежда, че Съединените щати ще предпочетат мирния път за уреждане на сирийския конфликт и потвърди, че Сирия е подала молба за присъединяване към Конвенцията за забрана на химическите оръжия.

От своя страна Кери даде срок от 10 дни на режима в Дамаск да постави химическия си арсенал под международен контрол. Държавният секретар на САЩ отхвърли поисканите от сирийските власти 30 дни и предупреди, че думите не са достатъчни.

Очакванията към руската инициатива за поставяне на сирийския химически арсенал под международен контрол са високи, даде да се разбере Кери. Той подчерта, че Съединените щати и Русия са сериозно настроени за смислени разговори в Женева.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?