Руско-грузинската война прекроила картата на Кавказ за добро

Руско-грузинската война прекроила картата на Кавказ за добро

Руско-грузинският конфликт от миналия август е прекроил политическата карта на Кавказкия регион за добро, заяви руският президент Дмитрий Медведев в неделя по време на церемония по награждаването на руски участници в бойните действия, започнали точно преди година заради обявилата се за автономна република Южна Осетия. Честването се състоя в столицата на Северна Осетия Владикавказ, предаде Ройтерс.

Медведев обеща на жителите на Южна Осетия и другата грузинска територия обявила независимост – Абхазия, че Русия няма да се откаже от признаването на тяхната независимост. Той дори заяви, че Москва е готова да окаже на Южна Осетия военна помощ.

“Признаването на независимостта на Южна Осетия и Абхазия бе единственото възможно решение и то няма за бъде преразгледано“, каза руският държавен глава. Той определи решението като тежко, но правилно.

“Това бе трудна стъпка. Все още има илюзии сред някои от нашите международни партньори, че това е временно решение, но няма връщане назад, а само движение напред“, каза Медведев.

Грузинското ръководство, което даде заповед за нападение над Южна Осетия, рано или късно ще понесе справедливо и сурово наказание, заяви още руският президент.

Медведев подчерта, че не приравнява действащата власт в Грузия към грузинския народ, с който Русия смята да възстанови връзките си, предаде РИА Новости.

В същия ден годишнината от руско-грузинския конфликт бе отбелязана и в Грузия. Пристигането на американския вицепрезидент Джо Байдън в столицата Тбилиси бе коментирано като дипломатическа победа за грузинския държавен глада Михаил Саакашвили, съобщава ББС.

Саакашвили се включи в честванията на трагическите събития в Гори, който бе един от най-пострадалите градове от войната. Той призова за по-нататъшно сближаване с Европейския съюз.

Ръководствата на Южна Осетии и на Абхазия пък се зарекоха никога да не се върнат в състава на Грузия.

Президентите на двете самообявили се републики Едуард Кокойти (Южна Осетия) и Сергей Багапш (Абхазия) участваха в откриването на Музей на геноцида в осетинската столица Цхинвали. Експозицията на музия, която е разположена в разрушена къща без покрив, включва снимки на взривени домове и загинали хора.

В навечерието на годишнината от руско-грузинския конфликт Грузия публикува доклад, според който Русия първа е въвела войските си в Южна Осетия, което естествено се отрича от Москва. Според данните на руската страна във войната са загинали 64 руски военнослужещи и 162 мирни жители, цифрите на Грузия са за 170 загинали войници и 228 мирни граждани.

Споровете за обстоятелствата, довели да избухването на миналогодишния августовски конфликт, продължават с взаимни обвинения на Русия и Грузия.

На 8 август Медведев изпрати на френския президент Никола Саркози, който пое ролята на посредник при решаване на конфликта преди година, писмо, в което го уведомява за възможна провокация от страна на Грузия. Тбилиси съсредоточава войски по границите си с Абхазия и Южна Осетия, но Русия се старае да запази стабилността в региона, пише Медведев на френския си колега. Информацията бе отречена от вицепремиера на Грузия Темур Якобашвили.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?