Руско лято 2003 - време за разчистване на сметки

Пак е август. И в Русия пак нещо става. Каквото извънредно се е случвало в Русия през последните 12 години - опити за преврат, валутен колапс, гибел на подводница, терористични актове - то е ставало все в разгара на лятото.

Тазгодишният август може да се впише в тази поредица като месец на разчистване на сметките. Между "хората с пагони" т.е. издигналите се политически при бившия кагебеец Владимир Путин служители на тайните служби - и "олигарсите" т.е. бизнесмените натрупали невероятно състояние при "дивата приватизация" през 90-те години.

Защо олигарсите точно сега изведнъж бяха взети на мушката от следствените власти? По чия инициатива започна кампанията срещу тях? Дали на самия Путин или на една станала всемогъща клика от тайни полицаи стартира своя поход срещу новобогаташите, без да пита президента? На тези въпроси не успяват да намерят отговор тези дни дори най-опитните наблюдатели на Русия.

Защо руските следствени органи изведнъж се нахвърлиха като отвързани ловджийски кучета срещу олигарсите, като се почне с най-богатия сред тях - шефа на петролния концерн Юкос Михаил Ходорковски? Най-простото обяснение, което дават тези дни аналитиците, е може би най-правилното. Става въпрос за решителна битка за властта преди предстоящите през късната есен парламентарни избори и следващите ги избори за президент идната пролет.

Истина е, че олигарсите демонстрират безсрамно и предизвикателно натрупаното в много случаи при съмнителни обстоятелства от тях богатство в хода на една приватизация в стила на Дивия запад. Нищо чудно, че те са крайно ненавиждани в руското общество, където обеднелите до просешка тояга са десетки милиони. Ако по съдебен път им бъде отнета една част от богатството, това сигурно ще донесе точки на Кремъл и на политическите сили, които той се кани да изпрати в състезанието на изборните урни.

Ходорковски освен това напоследък не криеше, че с цел укрепване на неразвитата още демокрация подпомага финансово партиите от опозицията - като се почне от либералната Яблоко и се стигне до комунистите (на младини олигархът сам е бил Комсомолец). Ходорковски дори си позволи публично да заиграва с идеята да се кандидатира за президент през 2008 г.

С това той очевидно престъпи най-важното правило от сключения между Путин и олигарсите пакт през 2000 г., което гласеше - вие ще стоите настрана от политиката, а аз няма да ви преча да си правите гешефтите. В Москва междувременно върви слух, че властта толкова се била усладила на Путин, че той по образец на деспотите от централноазиатските републики искал да промени конституцията така, че да може да се кандидатира за трети президентски мандат.

Независимо от причините, сегашният поход на властите срещу преуспяващи бизнесмени, каквито са всъщност олигарсите, се отразява катастрофално върху имиджа на Русия в чужбина, който благодарение на "стабилизатора" Путин напоследък все повече се подобряваше въпреки войната в Чечения и мерките срещу независими руски медии.

Някои от чуждестранните инвеститори още отсега са уплашени и замислят да се изтеглят от Русия. Защото ако прокуратурата взема толкова скоро на мушката руски бизнесмени, какво очаква чуждестранните инвеститори, ако вятърът в Кремъл изведнъж се обърне?

Путин досега не обелва и дума за ставащото в момента в Русия. И колкото по-дълго е мълчанието му, толкова повече ще се одързостяват следствените органи. И толкова по-бързо чуждестранните предприемачи ще си вземат шапките и капиталът ще се отлива от Русия. Възможно ли е някой в Кремъл сериозно да иска това?

По БТА

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?