Руско министерство разреши сливането на Юкос и Сибнефт

В разгара на атаките срещу руския петролен гигант Юкос, руското министерство на антимопонолната политика и подкрепа на предприемачеството днес разреши сливането на руските петролни компании Юкос и Сибнефт, предадоха осведомителните агенции. Сливането на Юкос и Сибнефт ще доведе до създаването на четвъртата по големина в света петролна групировка.

Според ИТАР-ТАСС министерството е разрешило на Юкос да изкупи 100 процента от Сибнефт. Към обединената компания обаче са предявени три изисквания:

- На нея ѝ е забранено в областите, където доминира, да пречи на достъпа до пазара на независими търговци на петролни продукти.

- При техническа възможност за това, обединената компания трябва да допуска до преработката собствениците на горивата.

- При изпълнението на проекти за строителство на нови тръбопроводи обединената компания не бива да пречи на трети лица да ги използват, при условие, че те заплатят такава част от стойността на проекта за строителство, която се равнява на обема на техния транзит.

Прессекретарят на Юкос Александър Шадрин заяви, че компанията е доволна от решението на антимонополното министерство, тъй като то е необходимо условие за успешното приключване на мегасливането между Юкос и Сибнефт, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?