Руско министерство забрани на чиновниците изрази, които намекват за подкупи

Руското министерството на труда публикува специални указания, в които изрично са изброени фразите, които чиновниците не трябва да използват в разговорите си с граждани, съобщи "Сега".

В черния списък са "въпросът може да бъде решен, но трудно", "ще се договорим", "благодаря къща не храни", "нужни са по-убедителни аргументи", "трябва да обсъдим параметрите", "е, какво ще правим сега" и др.

Чиновниците не трябва да обсъждат с фирмите и гражданите определени теми, които също могат да се възприемат като подкана за подкуп. Сред тях са ниската заплата и липсата на пари за реализацията на определени нужди, желанието да се купи имущество или да се получи определена услуга, да се посети друга страна, че някой от членовете на семейството е безработен или че детето ще кандидатства в дадено образователно заведение.

Темите не бива да се дискутират, дори ако предложенията са продиктувани от добри намерения и по никакъв начин не са свързани с лична изгода за държавния служител. Такива предложения са например да се предостави на служителя или неговото семейство определена отстъпка, да се използват услугите или експертите на дадена компания за отстраняване на нарушения в работата при държавна поръчка или при подготовката на документите, да се дарят пари на конкретен благотворителен фонд или да се подкрепи определен спортен клуб.

Ръководителите на държавните ведомства трябва да разяснят на своите служители, че определени техни действия могат да се възприемат като съгласие за взимане на подкуп или като молба за подкуп - например, редовното получаване на подаръци под 3000 рубли, покани за обяд или вечеря в ресторант от компании, които кандидатстват за нещо в съответното ведомство и т.н.

Споделяне

Още от Свят