"Руското досие" на Тръмп все повече се заплита на фона на войната му със службите

Авторът на доклада е в неизвестност, а съмненията около достоверността на информацията се увеличават

"Руското досие" на Тръмп все повече се заплита на фона на войната му със службите
Казусът с т.нар. "руско досие" на Доналд Тръмп продължава да се заплита, като все още няма доказателства за достоверността на информацията за новоизбрания прединет на САЩ. Тръмп и директорът на националното разузнаване Джеймс Клапър дадоха различна версия за разговора им, в който двамата са обсъдили доклада, a новоизбраният президент продължи атаката си срещу службите и политическите му опоненти, които обвинява за разпространението на "клеветите" срещу него. 
 
В същото време различни източници оспорват достоверността на информацията, събрана от бившия британски разузнавач Кристофър Стийл, който все още е в неизвестност.
 
Нов конфликт между Тръмп и разузнаването
 
В петък Тръмп коментира в Туитър , че "фалшивите обвинения срещу него са били изфабрикувани от негови опоненти - както демократи, така и републиканци, и шпионин неудачник, който се страхува, че срещу него ще бъде заведено дело”.
 
Освен това той за пореден път обвини разузнавателните агенции, че ги разпространяват. 
 
 

По-рано Тръмп съобщи, че шефът на разузнаването в телефонен разговор се е съгласил, че "докладът е лъжлив", но самият Клапър не потвърди да е казвал такова нещо.
 
"Джеймс Клапър ми се обади вчера, за да разкритикува фалшивия и измислен доклад, който циркулира незаконно. Скалъпени, изфабрикувани факти. Много жалко!", написа в Туитър Тръмп.
 
След като избухна скандалът Тръмп обвини американските разузнавателни агенции, че си служат с практики от времето на нацистка Германия. Клапър съобщи обаче, че в разговор с него е изразил изумлението си от появилата се в медиите информация. Той не повярвал, че изтеклата информация е дошла от американското разузнаване.
 
Клапър подчертал пред Тръмп, че докладът не е изготвен от американските разузнавателни служби и те не са правили преценка дали информацията в него е достоверна, но не е казвал, че документът е фалшив.
 
Конгресменът демократ Адам Шиф, противник на републиканеца Тръмп, каза пред Си Ен Ен, че за съжаление не може да се разчита на посланията на избрания президент в Туитър или на изявленията му за получената информация на брифинги с разузнаването и това е сериозен проблем.
 
"Ако хората искат да знаят какво е казал директорът Клапър на Доналд Тръмп, не бива да разчитат на писанията на Тръмп в Туитър, а на изявленията на Клапър", добави Шиф, водещ член на Комисията по разузнаването към Камарата на представителите.
 
Все повече съмнения около "досието"
 
Кристофър Стийл, предполагаемият автор на породилия полемика доклад за Доналд Тръмп и за компроматите, които Русия имала срещу него, е бивш агент на британското разузнаване с отлична репутация, според много източници близки до разузнавателните служби. Тези източници обаче се съмняват в достоверността на данните в самия доклад, предаде Франс прес.
 
Пред френската агенция един от тези източници казва, че Стийл, който е един от директорите на лондонската агенция за консултантски услуги Орбис бизнес интелиджънс има добра репутация и е невъзможно да е изфабрикувал доклад. "Но не мога да кажа същото за неговите източници", допълва той.
 
Друг източник, който е бил агент на разузнаването, а днес работи в частния сектор, твърди пред Франс прес, че английският език, на който е написан докладът, навежда на мисълта, че цели пасажи не са писани от британец, а вероятно от руски подизпълнител. Според този източник докладът е бил писан набързо и пасажи са били копирани от доклада на подизпълнителя, без изобщо да са били проверявани.
 
Кристофър Стийл е работил няколко години в Москва за британската служба за външно разузнаване МИ-6. После е работил за ФБР и в този период е разследвал корупцията във международната футболна федерация ФИФА.
 
Стийл все още е в неизвестност
 
Хора, които познават Стийл, казват, че той не е способен да разпространява слухове.
 
Към вчерашна дата Стийл остава неоткриваем. Къщата му е празна, в офиса никой не вдига телефона. Според редица медии той се укрива. Съсед на Стийл в Рънфолд близо до Лондон казва, че той е живеел там от около 18 месеца със съпругата и четирите си деца. Съседът ги видял за последно в сряда сутринта и тогава Стийл му се сторил както обичайно.
 
Офисът на компанията на Стийл в Лондон се намира близо до Бъкингамския дворец. Вчера цял ден пред луксозната сграда, на чийто втори етаж са кабинетите на Орбис бизнес интелиджънс, имаше множество журналисти, дебнещи за Стийл.
 
В профила на компанията в социалната мрежа ЛинкедИн се казва, че тя се занимава с предоставянето на стратегически съвети, с организиране на сътрудничество с цел събиране на информации и с извършването на сложни разследвания, които често пъти са международни.
 
Засега МИ-6 не е коментирала случая със Стийл. От канцеларията на британския премиер Тереза Мей заявиха, че Стийл не работи за британската администрация.
 
Породилият полемика доклад за руски компромати за Тръмп, по-специално за съществуването на компрометиращо видео със сексуално съдържание, в което имало и проститутки, или за обмен на информации в продължение на десетилетие с Кремъл, бе публикуван от сайта Бъзфийд във вторник.
 
Маккейн е бил наясно с доклада
 
Информациите за компромати срещу Доналд Тръмп, заради които той би могъл да бъде подложен на шантаж, и за заговорничене на неговия предизборен екип с Москва в предизборната му кампания, силно притеснили още през есента републиканския сенатор Джон Маккейн.
 
Заради тези твърдения той потърсил мнението на бившия британски посланик в Русия сър Андрю Ууд, пише британският в. "Индипендънт".
 
Двамата се срещнали на конференция по въпросите на сигурността в Халифакс, в Канада, миналия ноември, след като Тръмп спечели президентските избори. Маккейн потърсил мнението на сър Андрю за досието за Тръмп, събрано от Кристофър Стийл, бивш служител на МИ-6 и създател на частна консултантска компания.
 
За разговора разказва сър Андрю пред в. "Индипендънт": "Говорихме за това в какъв род дейности може да са замесени руснаците. Говорихме и за това как Тръмп може да се озове в позиция, в която може да бъде шантажиран заради компромат. Говорихме за твърденията, че имало компрометиращи аудио и видеозаписи", разказва бившият посланик.
 
Сър Андрю, който през годините е бил съветник на Тони Блеър и посланик на Великобритания в Югославия от 1995 г. до 2000 г., казва пред "Индипендънт", че лично той не е предавал никакво компрометиращо досие за Тръмп на сенатор Маккейн. Той казва също, че не е виждал досието с предполагаеми компромати срещу Тръмп, за което си е говорил с Маккейн.
 
Сър Андрю добавя, че със сенатор Маккейн са обсъдили и руските хакерски атаки през американската предизборна кампания. Бившият британски посланик в Русия допълва, че му е трудно да повярва, че Тръмп не е знаел нищо за тези атаки.
 
Какво пише в досието "Тръмп"
 
"Индипендънт" припомня, че Кристофър Стийл, който е работил в Москва за британското външно разузнаване МИ-6, а после открил частна консултантска компания в Лондон, е получил поръчка от политически опоненти на Тръмп да разследва твърденията, че правителството на Владимир Путин се опитва да манипулира американските избори.
 
Стийл подготвил серия от доклади, в които се твърди, че руското разузнаване има компрометиращи записи за Тръмп с проститутки в хотелска стая и че от руска страна са му предлагани доходни бизнес сделки, които той отхвърлил. В събраното от Стийл досие имало и твърдения, че Кремъл "подготвял" повече от пет години милиардера, за да стане "московският кандидат" за Белия дом.
 
Американските разузнавателни служби признаха, че не са проверявали твърденията в досието на Стийл. Те обаче са го включили в доклада за руската намеса в американските президентски избори, който предадоха миналата седмица както на президента Барак Обама, така и на Доналд Тръмп, припомня "Индипендънт".
 
В този доклад са били включени и сведения от други източници, не само досието Стийл, казват представители на американските разузнавателни служби.
 
След разговора със сър Андрю в Халифакс, Джон Маккейн е поискал среща с директора на ФБР Джеймс Коми, за да обсъди с него информациите, свързани с Тръмп.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят