Руското министерство на отбраната се похвали с несъстоял се авиопарад

Путин: Няма сила, способна да пороби Русия

Руското министерство на отбраната публикува в официалния си акаунт в Туитър снимки на изтребители над Червения площад, като уточнява, че те прелитат там по време на тържествения Парад на Победата.

"Полет в смесен ромб между пилотите от формированията "Руски рицари" и "Бързолет" на Червения площад по време на парада на победата", - гласят постингите на министерството на отбраната.

Туиът е бил публикуван в 12:02 ч. московско време на 9 май 2017 г.

Тази година авиационната част на парада бе отменена заради неблагоприятните метеорологични условия. Бойна авиация е летяла над града, но само по време на генералната репетиция.

По време на самия парад имаше гъста облачност, за разлика от ясното слънчево време на публикуваните снимки.

Кога точно са направени снимките, които е публикувало министерството, остава неизвестно. При опит за обратно търсене по снимка не се откриват никакви резултати, което означава, че те не са били публикувани никъде досега, отбелязва Би Би Си.

Към 14 ч. местно време постингите са били изтрити, без властите да дадат каквито и да било обяснения.

Руските военновъздушни сили загубиха битката с облаците при парада по случай Деня на победата на Червения площад в Москва, отбелязва Асошиейтед прес. Гъсти облаци попречиха на повечето военни самолети и хеликоптери да се включат в прелитането над Червения площад, с което по традиция завършва парадът, добавя агенцията.

От години властите се опитват да осигуряват ясно небе за честването чрез разпръсване на облаците. Според руската осведомителна агенция "Спутник" този метод включва специално оборудвани самолети, които разпръскват сух лед и други реактиви върху облаците далеч от мястото, където се желае ясно небе.

Вчера министерството на отбраната каза, че самолетите за разпръсване на облаците ще бъдат пратени за тазгодишния парад, но в Москва имаше сняг и не беше ясно дали те са били задействани.

Путин: Няма сила, способна да пороби Русия

Няма сила, способна да пороби Русия, изтъкна президентът на федерацията Владимир Путин в речта си на Червения площад в Москва по време на Парад на победата. "Няма, не е имало и няма да има сила, която би могла да покори нашия народ", увери руският лидер, цитиран от ТАСС.

"Поуките от войната ни зоват да бъдем бдителни и Въоръжените сили на Русия могат да отблъснат всяка потенциална агресия", продължи Путин и каза: "Днес самият живот изисква да повишаваме нашия отбранителен потенциал".

"За ефективна борба с тероризма, екстремизма, неонацизма и други заплахи е необходимо да се консолидира цялата международна общност" и Русия е отворена за подобно сътрудничество, заяви той.

"Русия винаги ще бъде на страната на силите на мира, с онези, които избират пътя на равноправното партньорство, които отхвърлят войните, противни на самата същност на човешкия живот и естество", изтъкна президентът. Именно "разединението между водещите страни в света" е попречило да бъде предотвратена Втората световна война, отбеляза той.

В парада участваха близо 10 000 души - представители на различните родове войски и видове въоръжени сили. Механизираната част на парада започна с появата на легендарния танк Т-34. След него преминаха още над 100 единици наземна бойна техника - бронирани автомобили "Тигър", "Тайфун-К" и "Тайфун-У", бойни машини на пехотата, модерни танкове като Т-14 "Армата" и Т-72, артилерийски и ракетни комплекси.

Военни музиканти изпълниха по време на шествието повече от 40 марша и други музикални произведения. Командващ парада бе главнокомандващият сухопътните войски на Русия Олег Салюков; парадът бе приет от министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?