Руското МВР смята за недопустими изказвания на чеченския президент

Рамзан Кадиров

Руското министерство на вътрешните работи окачестви като недопустими изказванията на президента на Чечения Рамзан Кадиров за "откриване на огън" по силите на правоохранителните органи, предаде ТАСС, като се позова на изявление на силовото ведомство.

"Министерството на вътрешните работи на Русия смята за недопустимо изявлението на ръководителя на Чеченската република за откриване на огън по сътрудници от други региони, без съгласието на местните правоохранителни органи, провеждащи спецоперация в републиката", се казва в позицията на ведомството.

Оттам съобщават и за събитията от 19 април, когато ставрополски полицаи са пристигнали в Чечения, за да задържат заподозрян за стрелба срещу гражданин в техния регион.

"В съответствие с установения от министерството на вътрешните работи на Руската федерация ред те са се обърнали към своите колеги от Управлението за наказателно разследване на министерството на вътрешните работи на Чеченската република и са ги информирали за целите на посещението си. В резултат на това местните разследващи са предложили съдействието си за провеждането на операцията", подчертават от ведомството.

При самото задържане разследваният гражданин опитал да си пробие път с колата си, използвайки я като таран срещу сътрудниците на полицията, поставяйки под заплаха живота им.

"След това полицейските сили произвели няколко изстрела по автомобила на престъпника с цел да го спрат, единият от които бил смъртоносен", съобщават от руското министерство. При последвалия обиск на автомобила е намерен пистолет, а Следственото управление на Следствения комитет на Руската федерация извършва проверка по случая, става ясно още от изявлението.

Същевременно Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент, заяви пред репортери, че в Кремъл са се запознали с изявлението на Кадиров, но че няма да го коментира.

Самият чеченски президент заяви в интервю, че няма никакъв конфликт между него като ръководител на републиката или силите за сигурност на Чечения от една страна и федералните сили за сигурност от друга, в това число с Федералната служба за сигурност /ФСБ/.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?