Руското МВР спира "лошите новини" до края на футболния шампионат

В Държавната дума искат глоби за обиди към футболните национали

Руското МВР спира "лошите новини" до края на футболния шампионат

Депутат от руския парламент предложи да се въвeде глоба за обиди към руския национален отбор по футбол. "Осмиването и критиката – това са различни неща. Те (футболистите -бел.ред.) представляват нашата държава. Тоест гадовете, изливащи помия върху нашия отбор, обиждат цялата страна", разясни идеята си Виталий Милонов, цитиран от "Комосомлская правда".

"Ще ги глобяваме с 10 хил. рубли. За да не им останат пари нито за бира, нито за чипс. Нашите футболисти, каквито и да са, те са си наши, свои", допълни депутатът.

На 11 юни комикът Семьон Слепаков представи песен, в която се разказва какви резултати би постигнал руският национален тим, ако негов треньор беше чеченският президент Рамзан Кадиров. Една от строфите гласи: "Нашият отбор е - да си го кажем направо - г*вно". Сатирикът Евгений Петросян определи Слепаков като "недоброжелатели на държавата".

Междувременно руското министерство на вътрешните работи е поискало от регионалните подразделения да спрат публикуването на лоши новини в медиите по време на световния футболен шампионат в Русия, който бе открит на 14 юни. Това съобщи агенция Ройтерс, като се позовава на източник от правоохранителните органи и на копие от издадената заповед, с която разполага.

В документа се казва, че полицията трябва да "преустанови да разпространява в медиите сведения за резултатите от оперативно-издирвателни и предупредително-профилактични мероприятия" в периода от 5 юни до 25 юли.

Руското вътрешно министерство е отказало официален коментар на информацията, която по-рано бе съобщена и от руски сайтове.

Регионалните пресслужби на ведомството са потвърдили пред "Медиазона", че поради "особено разпореждане" са се съсредоточили върху разкази за профилактика на престъплени

Преглед на сайтовете на регионалните управления на министерството показва, че от 6 юни насам е прекратено публикуването на новини, които по някакъв начин са свързани с арести, разкрити престъпления или издирвания. Ведомствата освен това са престанали да публикуват всекидневните сводки за състоянието на престъпността в регионите, твърди изданието.

Футболният шампионат, чийто домакин за пръв път е Русия, ще продължи до 15 юли. Кремъл навярно се стреми да създаде позитивен образ на Русия като открита и гостоприемна страна, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Мондиал 2018

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?