Руското посолство отговори на САЩ от името на България

Американската търговска камара похвали Борисов за икономиката и енергетиката

Руското посолство отговори на САЩ от името на България
"Далеч не всички са готови да живеят по натрапваните отвъд океана ценности и шаблони". Това коментираха от руското посолство у нас по повод доклада за защитата на човешките права по света на Държавния департамент на САЩ.
 
В него САЩ разкритикуваха остро България за полицейско насилие, корупция, натиск върху медиите, но българските власти не коментираха заключенията на Държавния департамент. За сметка на това руското посолство за втори път през последните няколко месеца използва момента да разкритикува САЩ през отношенията им с България.
 
“Отнасяме се с разбиране към загрижеността на нашите партньори от Съединените американски щати по повод “неспазването“ на човешките права в редица страни по света, в частност, в такива като Русия и България. В съответния доклад за 2020 година Държавният департамент за пореден път е принуден да констатира, че далеч не всички са готови да живеят по натрапваните отвън океана ценности и шаблони“, посочват от руското посолство.
 
“Смятаме този документ за действително много полезен, особено за тези, които така или иначе са причастни към създаването му и получават за своя труд достойно възнаграждение. Поръчвайки всяка година такива обемни проучвания, властите на САЩ все пак допринасят за борбата срещу безработицата в собствената си страна, което е, разбира се, достойно за уважение“.
 
 
“Що се отнася до липсата на самите Щати сред изброените в текста държави, тази досадна грешка е любезно поправена от нашите китайски колеги (вижте линк долу). Предлагаме на американските ни приятели да инкорпорират тази част в своя доклад и искрено им желаем успех в борбата за спазване на човешките права и свободи на територията на САЩ!“, допълват от посолството, като прилагат и линк към доклад на китайското правителство по повод спазването на човешките права и свободи на територията на САЩ.

Два дни мълчание

Позицията на руското посолство идва след два дни мълчание от страна на българското правителство и управляващите партии. Едва в четвъртък вечерта кратък коментар по темата направи в интервю за бТВ вицепремиерът Томислав Дончев.

"С част от констатациите съм абсолютно съгласен, по част имам бележки като български гражданин", заяви Дончев.

Той е съгласен, че в България има корупция, която е огромен проблем, но добави, че тя не се е появила през последните 5-10-15-20 г. Според Дончев корупцията е "коварно заболяване на пазарната икономика и демокрацията, но в последните 15 г. са приложени всички известни по света мерки за борба и се надяваме тяхната комплексност да даде резултат".

Вицепремиерът обаче не е съгласен със заключението, че свободата на словото е накърнена. "Няма някой, който иска да каже нещо, да няма начин да го каже, включително и по телевизията", каза той и добави, че са необходими още усилия за прозрачността на собствеността на медиите и препоръча да се следват етичните стандарти. Вицепремиерът смята, че е пресилено и твърдението, че държавата е ощетила хората с алтернативна сексуалност.

Преди закъснялото изказване на Дончев реакция дойде само от ВМРО. Според лидера на партията Красимир Каракачанов "хората, които са писали Доклада на Държавния департамент на САЩ в частта за македонско малцинство и ОМО-Илинден, не са си чели уроците по история".

 
В края на януари от руското посолство се скараха на САЩ заради коментарите на правния съветник в посолството на САЩ в София Джесика Ким,  която каза че у нас липсва политическа решителност за борба с корупцията. 

За шпионския скандал

В четвъртък от руското посолство имаше включване и по темата за шпионския скандал у нас. България отзова заради него двама руски дипломати. Москва вече отхвърли обвиненията за участие в скандала, а сега се опитва да го иронозира по повод 1 април. 

 
 
По-рано стана ясно, че и вторият руски дипломат, който бе обявен за персона нон грата, е напуснал България. 
 
След шпионския скандал, при който бяха задържани шестима български граждани, МВнР обяви за персона нон грата двама руски дипломати. От Министерството на външните работи им дадоха 72 часа да напуснат страната, тъй като те имат имунитет и не може да бъдат арестувани.
 
Единият от тях вече напусна страната ни, а вторият се забави, тъй като бе диагностициран с коронавирус.
 
Александър Зинкин и Максим Рибкин са поредните дипломати от руското посолство, които бяха обявени за персона нон грата у нас след шпионския скандал. Очаква се Москва да отговори с огледални мерки, каквато е дипломатическата партия.
 
Зинкин и Рибкин са първи секретари в посолството. С тях само за последната година изгонените от България руски дипломати са осем.
 
Според прокуратурата шпионската мрежа, в която са действали бивши и сегашни военни, са предавали чувствителна информация за модернизацията на армията на руското посолство.
 
Петима от задържаните са в ареста, а един е дал самопризнания и бе пуснат под гаранция.

Борисов на среща с Американската търговска камара

На фона на поредицата от скандали в отношенията на България със САЩ и Русия от последните дни премиерът Бойко Борисов и водещи лица на ГЕРБ се срещнаха с ръководството на Американската търговска камара, откъдето получиха одобрение за осигурената политическа стабилност, за бизнес средата и за реформите в енергетиката у нас.

"Поздравявам премиерa Бойко Борисов за това, че завършвайки мандата си, осигури политическа стабилност, което е много важно за бизнес общността. Надявам се, че тази политическа стабилност ще продължи и за в бъдеще", заяви президентът на Американската търговка камара в България Оливие Маркет.

Той отбеляза, че е направено много за условията за правене на бизнес в България и изрази очакване това да продължи и занапред. По думите му огромен успех е постигнат от правителството в сферата на енергетиката в интерес на енергийната сигурност и независимост. "Секторът беше пълен хаос и благодарение на усилията на това правителство беше извървян много дълъг път", заяви Маркет.

"С Американската търговка камара винаги сме работили партньорски и продължаваме в тази посока", отговори лидерът на ГЕРБ. Премиерът изтъкна, че САЩ е сред водещите външнотърговски партньори на България. Въпреки пандемията данните за 2020 г. са оптимистични - двустранният стокообмен достига до ниво, надхвърлящо 1 млрд. долара, което е пикова стойност за взаимната търговия на България със САЩ. "Виждате как се променя страната и това ще доведе до още повече инвестиции", посочи Борисов.

Той се похвали надълго и широко с постигнатото в енергетиката. "Ако чакахте тези, които само говорят, никога нямаше да има интерконектор с Гърция, нито свежо ядрено гориво. Ние направихме газовите магистрали", добави премиерът.

"България ще продължи да развива своята ядрена енергетика. Без нея не бихме могли да постигнем климатична неутралност, както и своите цели", заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Пред американските инвеститори тя изтъкна, че България вече диверсифицира своите източници и маршрути на природен газ. Петкова добави, че страната ще разчита на въглищните централи, в това число и на американските, "дотогава, докато можем". "С всички средства и правила на ЕС ще направим така, че България да може да използва тези мощности", посочи още Теменужка Петкова. Тя изтъкна, че пълната либерализация на пазара трябва да бъде факт през юли тази година.

Споделяне

Още по темата

Още от България