Руското правителство и службите са ръководили допинг програмата на олимпийците

Руското правителство и службите са ръководили допинг програмата на олимпийците

Русия е имала ръководена от държавата програма за допинг по време на Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 година, съобщава нов доклад, обявен в понеделник. Най-дейно е било участието на руското министерство на спорта и службите за сигурност.

Разследването, поръчано от независимата Световната антидопингова агенция (WADA), показва, че руското министерство на спорта е "управлявало, ръководело и контролирало" подмяната на проби от урина, давани от състезателите, предаде Би Би Си.

Комисията е проверила обвиненията, отправени от бившия ръководител на руската национална антидопингова агенция Григорий Родченков. Той разказа, че преди игрите в Сочи е бил даван допинг на десетки състезатели.

Комисията, която беше ръководена от уважавания канадски професор по право и спортен адвокат д-р Ричард Макларън, съобщи, че има неоспорими доказателства на твърденията.

Родченков също така каза, че той е получавал помощ от руските специални служби.
Според него те са открили начин за отваряне и запечатване на ампулите, използвани за съхраняване на пробите с урина, които са били подменяни с "чисти".

Проучването е установило мащабни действия на държавно равнище за укриване на манипулирани допинг проби на руски атлети преди Олимпийските игри в Лондон през 2012 г., както и цялостно укриване на допингирани атлети по време на Световния шампионат по лека атлетика в Москва и Световните университетски игри в Казан през 2013 г., както и зимната Олимпиада в Сочи година по-късно.

За да докаже обвиненията, Макларън изпраща в Лондон определено количество от ампули с проби от "защитени руски атлети" в Сочи 2014, пазени в лаборатория в Лозана, за да се види дали те са надраскани около гърлото, което означава, че са били отваряни.


Макларън каза, че "100% от ампулите са били надраскани", но добави, че "това е невидимо за човек, който няма необходимата техника и обучение".

Критичният доклад ще предизвика нови искания за пълна забрана на Русия да участва в Летните олимпийски игри в Рио де Жанейро, които започват на 5 август.

Комисията беше създадена, за да провери твърденията на Родченков, че десетки спортисти са получили допинг, като сред тях има и 15 медалисти от Сочи.

Той твърди, че това е резултат от сложен и добре организиран заговор на руското правителство, което е използвало факта, че страната е домакин на игрите, за да злоупотреби с пробите за допинг.


Родченков сега се укрива в САЩ. Той беше казал също така, че руските атлети са получавали допинг и преди Олимпиадата в Лондон през 2012 година, Световните игри по лека атлетика в Москва през 2013 г. и Световното първенство по плуване в Казан.

Ключова роля на зам.-министър, специално назначен от Путин

По данни на WADA системата за прикриване на допинг проби в Русия се е прилагала спрямо атлети в 30 вида спорт и е действала от края на 2011 г. до август 2015 г. Разследването показва, че решенията по манипулиране на допинг пробите са взимани от зам.-министъра на спорта Юрий Нагорних, а министърът на спорта Виталий Мутко е бил в курса на събитията.

Нагорних бе назначен за зам.-министър през 2010 г. по лично разпореждане на тогавашния премиер Владимир Путин, припомня "Гардиан". Нагорних, който е член на руския олимпийски комитет, е бил консултиран при всяка позитивна допинг проба, установявана от московската лаборатория от 2011 г. нататък. Той е решавал кой да бъде прикрит и кой да не бъде.

WADA отбелязва, че методът, използван от ФСБ (Федерална служба за безопасност – руското контраразузнаване, бел.ред.) за прикриване и фалшифициране на допинг пробите от Олимпиадата в Сочи, е неизвестен.

Освен ФСБ, за подмяната на резултатите от пробите са помагали Центърът за подготовка на руските спортисти и лабораториите в Москва и Сочи.

Представителите на WADA подчертаха, че няма да правят никакви препоръки за отстраняване на руски спортисти от Олимпиадата в Рио и че отстраняването на руския сборен отбор от игрите може да бъде решено единствено от Международния олимпийски комитет (МОК).

МОК възнамерява да приеме възможно най-тежки санкции

Президентът на МОК Томас Бах определи доклада като "шокираща и безпрецедентна атака срещу почтеността в спорта и на олимпийските игри". Той допълни, че изпълнителният борд на МОК ще проведе видеоконференция във вторник и че МОК няма да се поколебае да приеме най-тежките възможни санкции спрямо замесените лица или организации.

През ноември Международната федерация по лека атлетика (IAAF) отстрани руските лекоатлети от международни състезания.

На 17 юни IAAF прие решение да не снема наложената дисквалификация на цялата руска федерация по лека атлетика. Асоциацията заяви, че руски спортисти, които искат да вземат участие в игрите в Рио, трябва да докажат, че са чисти.

Руски депутат: Всичко това са глупости

Нима това е новина, коментира ръководителят на руската федерация по лека атлетика Дмитрий Шляхтин по повод разкритията на Световната антидопингова агенция. Шляхтин и други членове на руската делегация сега са в Лозана, където във вторник на заседание на арбитражен съд се очаква решение за съдбата на руски атлети, опитващи се да се преборят за правото да участват в Олимпиадата в Рио.

"Нима това е новост, те какво са измислили? Ние тази информация я знаем от месеци назад, когато се подготвяше цялата тема", коментира Шляхтин.

Александър Карелин, депутат от руската Дума и трикратен олимпийски шампион, коментира, цитиран от Би Би Би: "Всичко това са глупости, вие знаете – че и ФСБ се е занимавала. Ясно е, че нашата страна цел живот я демонизират в сложната постсъветска история, и съществуват съветски стереотипи, че СГБ контролира всичко. Но това далеч не е така."

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт