Руското правителство спира работата на Британския съвет в страната

Руското правителство ще затвори временно от 1 януари всички центрове на Британския съвет в Русия с изключение на московския, съобщи в сряда руското външно министерство.

Като причина е посочена липсата на нормативна база за работата на Британския съвет, който, според Москва, не е регистрирал съгласно закона три свои регионални културни центъра в страната.

Британският съвет работи в Русия съвсем законно, докато Москва се опитва да затегне условията за дейността му, заяви ръководителят на съвета в страната Джеймс Кенеди пред ББС. Институцията работи в Русия  на основата на договор от 1994 г. за културно, образователно и научно сътрудничество. Освен това, през последните 3-4 години съветът е в тесни връзки с руските власти, особено с данъчната служба, за да бъде сигурен, че работата му съответства напълно за законите, каза Кенеди.

Британският съвет е неправителствена организация, която работи като културен отдел към британските посолства и предлага културни проекти и програми за обмен.

През последните няколко години Съветът е подложен на натиск от руските власти, които твърдят, че той е стопанска организация и подлежи на данъчно облагане, отбелязва Асошиейтед прес.

Джеймс Кенеди обясни пред ББС, че през последните 10 години Британският съвет се е опитал да води преговори с руските власти за сключване на нов договор, в който подробно да бъде описан юридическият статут на съвета в Русия, както и аналогични руски центрове във Великобритания. Руската страна обаче е отказала да подписва подобен договор.

Според Джеймс Кенеди подписването е било забавено умишлено и всичко, което става в момента, е свързано с политическите проблеми между Великобритания и Русия.

Ръководителят на отдела за връзки с обществеността на Британския съвет в Русия Наталия Минченко заяви, че институцията не възнамерява да закрие регионалните си поделения, въпреки изявлението на външното министерство.

Тя посочи, че дейността на Съвета в Русия е в пълно съответствие с руските и международните правни норми. Съветът съответства на всички норми на руското данъчно и трудово законодателство и изпълнява всички изисквания по охрана на труда и техника за безопасност, каза Минченко пред радио "Ехото на Москва".

Отношенията между Лондон и Москва се обтегнаха, след като Великобритания обвини руски бизнесмен и бивш служител на тайните служби, че е убил свой бивш колега от ФСБ и британски гражданин през ноември 2006 г. в Лондон. Москва отказва да екстрадира Андрей Луговой, тъй като руската конституция не позволявала това. Лондон и Москва експулсираха дипломати във връзка със скандала.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?