Руското следствие обвини опозиционера Навални, че е станал адвокат с измама

Алексей Навални

Руското федерално следствие обвини днес Алексей Навални - един от основните противници на президента Владимир Путин, че е представил фалшиви данни, за да получи официално адвокатски права, предаде Франс прес.

Следственият комитет съобщи в комюнике, че Навални, срещу когото са образувани няколко наказателни дела, е бил разпитан сутринта във връзка с подозрения за начина, по който е станал адвокат през 2009 г.

Известен борец срещу корупцията в Русия, блогърът опозиционер заяви, че е твърде изненадан от това съобщение. "Следственият комитет пише, че съм бил "разпитан и съм отказал да дам показания", а още съм в къщи и съм извикан в Следствения комитет на обяд", писа той в Туитър, цитиран от БТА.

"Те са великолепни. Публикували са комюникето два часа предварително", иронизира Навални. Мнозина интернет потребители започнаха да се подиграват с федералното следствие в социалните мрежи, посочва АФП.

Говорителят на Следствения комитет Владимир Маркин уточни - също чрез Туитър, че Навални е бил разпитан "много по-рано" и е бил извикан днес от следователите, за да се запознае с делото. На излизане от федералното следствие по-късно Навални заяви, че според следователите в комюникето е ставало дума за разпит през август 2012 г.

Следствието обяснява, че за да стане адвокат в Русия, човек трябва да представи доказателство, че в течение на две години е упражнявал юридическата професия. Навални обаче представил пред адвокатската камара в Кировска област (900 километра източно от Москва) фалшиво уверение, че е бил две години заместник-директор по юридическите  въпроси на дружество, което същевременно е оглавявал като генерален директор.

"Фактически сам се е назначил за директор и заместник-директор", пишат следователите. При това дружеството вече не съществувало, когато Навални подал молбата пред адвокатската камара. Според следствието това означава, че фирмата е фантом.

Самият 36-годишен опозиционер заявява, че адвокатската камара, а не Следственият комитет трябва да реши дали да бъде лишен от адвокатски права, посочва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?