Руснак, осъден за измама в САЩ, е получил българско гражданство за "заслуги"

Руснак, осъден за измама в САЩ, е получил българско гражданство за "заслуги"

През 2008 г. българско гражданство за "заслуги" е получил "руски олигарх", който е съден за измама в САЩ, съобщи в петък неправителствената организация "Антикорупционен фонд".

Тя е направила проучване на всички чужди граждани, които са получили българско гражданство "по заслуги". Оказва се, че руснаците са на първо място в класацията, след като над 100 граждани на тази държава са получили български паспорт на това основание за последните десет години. Следват граждани от Армения, Сърбия, САЩ и Израел.

Името на въпросния "руски олигарх" не се споменава от фонда. Съобщава се, че е роден през 1961 година и е получил гражданство с указ (№56 от 23 май 2008 г.) по времето на президента Георги Първанов. Тогава с гражданството се занимаваше пряко вицепрезидентът Ангел Марин. Отделно гражданството по заслуги е дадено без задължителната нотариална заверка на подпис.

"Към настоящия момент същото лице има бизнес интереси в сферата на телекомуникациите, както и в добива на полезни изкопаеми - в Русия – въглища, в Уганда – нефт. Използва в своята дейност офшорни дружества (Telconet Capital Limited Partnership, регистрирано на Каймановите острови), които го превръщат в рисков фактор от гледна точка на превенцията срещу прането на пари и избягване на данъчното облагане. В същото време участва в съдружия с руски компании, контролирани от държавата и част от руския военнопромишлен комплекс (Ростех), и е представител на едрия олигархичен бизнес в Русия", съобщава Антикорупционният фонд.

Друг случай за предоставено българско гражданство за "заслуги" е на бивш заместник генерален директор в "Лукойл България", чието име също не се споменава. Указът (№29 от 23.03.2007 г.) също е от времето на Първанов.

Предложението за даване на гражданство е направено от министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

"Напълно основателен е въпросът чии интереси са защитени в този случай – на българската държава и Европейския съюз като общо пространство на свобода, сигурност и правосъдие или на представител на руския олигархичен елит. От 2008 г. същото лице е генерален директор на "Лукойл Хърватия" ООД, т.е. след получаване на българско (европейско) гражданство лицето напуска страната", пишат от фонда.

От "Антикорупционен фонд" питат какви са критериите, по които повече руски граждани са получили българско гражданство.

"Проявена ли е достатъчно бдителност от българските служби за сигурност, най-вече от ДАНС, да се гарантира, че лицата с руско гражданство не представляват риск за националната сигурност, при условие че според всички международни стандарти за демокрация и права на човека Русия е завършен авторитарен режим, който се опитва да ерозира демократичните процеси в други страни?", питат от организацията.

Споделяне

Още от България