Руснак с рицин в Прага? Местни политици са под охрана поради съмнения за руски "заговор"

Спорът прерасна в дипломатически скандал

Кметът на Прага Зденек Хриб и Жана Немцова, дъщеря на руския опозиционер Борис Немцов, на церемония по преименуването на площада до руското посолство в чешката столица на "Борис Немцов". 24 февруари 2020 г

Трима пражки политици са получили държавна охрана на 23 април заради подозрения за руски "заговор" за тяхното ликвидиране поради конфронтацията им с Кремъл във връзка с демонтирането на съветски паметник и кръщаването на площада пред руското посолство в Прага на името на убития руски опозиционер Борис Немцов.

Кметът на Шести район в Прага Ондрей Колар заяви късно във вторник, че е настанен на тайно безопасно място и има полицейска охрана.

"Всичко, което мога да ви кажа е, че ми предоставиха охрана от полицията. Тя бе назначена, защото тук има руснак, на когото е дадена задача да ме ликвидира", заяви Колар пред чешката телевизия "Прима".

Той допълни, че е с включен телефон и трябва да се придържа към определени правила, свързани с назначената му охрана. Ден по-рано той сподели пред чешки медии, че намира за абсурдни обстоятелствата, в които той се е оказал, тъй като според него чешката държава трябва да предприеме мерки за отстраняване на възникналата заплаха, вместо да държи под охрана собствените си граждани.

Колар добави, че същата заплаха е налице за кмета на Прага Зденек Хриб и Павел Новотни, който е районен кмет.

Хриб заяви в понеделник, че е получил полицейска охрана, но не коментира информациите в чешки медии, че е станал мишена на Русия заради демонтирането на паметника на съветски военен герой. Кметът заяви само, че е казал на полицията, че е следен, предаде Би Би Си.

По-рано чешкият в. "Респект" писа, позовавайки се на източници от разузнаването, че преди три седмици в Прага е пристигнал руснак с дипломатически паспорт. Той носел смъртоносната отрова рицин, която може да бъде използвана като биологично оръжие. Рицинът е "класика" от епохата на Студената война – именно с тази отрова, вкарана в сачма, бе убит българският писател дисидент Георги Марков в Лондон през 1978 г.

Чешките служби и политици не са потвърдили информацията, а руското посолство в Прага я нарече "напълно безпочвена" и заяви, че "категорично отрича" обвиненията.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли новината като фалшива.

Чешкият в. "Деник Н" се позовава на три източника от разузнаването, че служители от чешкото контраразузнаване са предупредили правителството, че въпросният руснак представлява ясна заплаха за трима пражки политици – Колар, Хриб и Новотни.

Изданието твърди, че въпросът е обсъждан на среща между чешкия външен министър и руския посланик в Прага.

Дипломатически конфликт

Говорителката на чешкото външно министерство Зузана Стичова потвърди пред Би Би Си, че акредитиран в чешката столица руски дипломат се е върнал от командировка в града преди няколко седмици и е бил взет от колеги на летището.

Тя обаче отказа да коментира изтеклата в медиите информация, че той е носел рицин и е изпратен със задача да убие чешки политици.

В сряда руското посолство в Прага опроверга думите на Стичова за пристигнал преди три седмици руски дипломат. "От средата на март т.г. нито един от дипломатическите сътрудници на посолството на Русия в Чехия не е пристигал на летището в Прага", заяви посолството на фейсбук страницата си.

Междувременно спорът между Русия и Чехия прерасна в дипломатически конфликт. Във вторник вечерта чешкото външно министерство протестира срещу нота на руското посолство, в която се казва, че "нападките" срещу Русия и нейното дипломатическо представителство в Чешката република са недопустими. Става дума за статията във в. "Респект ", която според посолството е част от кампания по дискредитирането на Русия в чешките медии. Чехия от своя страна определи нотата като неприемлив опит за намеса свободата на медиите.

Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви, че страната му няма да позволи на "която и да е световна сила да се намесва в политиката ни по какъвто и да е начин".

Демонтираният паметник на маршал Конев

Ондрей Колар бе сред инициаторите за състоялия се на 3 април демонтаж на паметника на маршал Иван Конев (скулптурата на маршала ще бъде предадена в мемориалния музей на 20 век). Маршал Конев е командвал частите на Червената армия, освободили големи райони на Чехословакия от нацистка окупация през 1945 г. Паметникът му открит през 1980 г., но напоследък породи спорове. Русия изрази възмущение, когато миналата година към паметника на Конев бе добавен обяснителен надпис, че той е участвал и в потушаването на антисъветското въстание в Унгария през 1956 г., както и в подготовката на ръководената от Съветския съюз инвазия в Чехословакия през 1968 г.

След като стана обект на вандалски атаки, местните власти решиха да преместят паметника. Това решение бе осъдено от проруския президент на Чехия Милош Земан, а Русия го определи като "неприятелски акт на вандализъм".

През последните дни чешкото външно министерство лансира възможността статуята на Конев да бъде изпратена в Русия.

Руските официални заплахи засега са само правни

В действителност Москва е отправяла заплахи към пражкия кмет Зденек Хриб и кмета на Шести район Ондрей Колар, но тези заплахи са от правен характер. Русия прие закон, предвиждащ затвор до 5 години за оскверняване на военни паметници и гробове зад граница и сега чешките политици са заплашени от наказателно преследване. Освен това чешките власти заподозряха Москва за хакерска атака срещу чешкото външно министерство, а Русия отхвърли обвинението.

Преди ден Сенатът – втората камара на чешкия парламент, при резолюция, в която се казва, че заплахите по адрес на публични личности от страна на друга държава се явява "безпрецедентно посегателство срещу националния суверенитет. В случая с Русия това трябва да се взема особено сериозно, особено като се има предвид, че в недалечното минало руските спецслужби нееднократно са извършвали насилствени и престъпни деяния на териториите на други страни".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?