Руснаци, дошли с фалиралия “Чери тур”, се прибират нормално в родината си

Във вторник за родината си по разписание си заминават 45 души от почиващите в България около 150 клиенти на изпадналия в несъстоятелност руски туроператор “Чери тур”. Това съобщи на пресконференция във вторник заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.

В началото на септември фирмата фалира и официално преустанови дейността си. Нито един от намиращите се в България руски туристи няма да плаща два пъти почивката си, посочи Иво Маринов. Клиентите на “Чери тур” обаче, които са закупили пакети за предстоящи дати, ще трябва да платят повторно. Причината е, че при българския партньор на “Чери тур” пари за тези туристи не са постъпвали.

Проблемът с почиващите у нас руски граждани е най-вече в законодателството в тяхната страна, посочи Маринов. Ако фалира руски туроператор, гражданите трябва да си заплатят разходите и след като се приберат, да предявят искания за връщане на сумите.

Маринов каза, че българските фирми – хотелиери, авиокомпании и т.н., които имат договори с “Чери тур” и не са си получили парите, трябва да търсят обезщетение в съда. “Чери тур” има застрахователен договор за 30 милиона рубли (около един милион долара) и тези пари ще са достатъчни фирмите и гражданите да покрият щетите си, обясни зам-министър Маринов.

Следващата седмица Маринов ще направи визита в Москва и там ще постави проблемът с плащането на българските фирми.

През юли имаше проблем с полски туроператор, но никой, дори и много от туристите, не разбраха за него. Тогава имаше около 360 полски туристи на Черноморието, каза зам.-министърът. Иво Маринов посочи, че хотелиерите обсъждат ползването на застраховки, които да покриват риск от фалит на туристически фирми. В момента у нас няма такъв вид застраховка, каза Маринов.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?