Руснаци, гърци, турци и македонци сменят англичани в зимните ни курорти

Руснаци, гърци, турци и македонци сменят англичани в зимните ни курорти

Посещаемостта на зимните ни курорти ще се запази непроменена през зимния сезон 2009/2010 г., като се очаква активизиране на руския и румънския пазар, както и увеличаване на туристите от Сърбия, Македония и Черна гора след отпадането на визите за тези страни от 19 декември т. г. Това прогнозира през уикенда зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов по време на официалното откриване на ски сезона в Пампорово.

Маринов съобщи, че до 10 дни в Пампорово се очаква да пристигнат водещи македонски туроператори.

От бранша се надяват туристи от съседните държави да запълнят дупката, оставена от оттеглилите се англичани и ирландци, които в годините на имотния бум у нас преди финансовата криза пълнеха курортите ни.

"Туризмът е една от индустриите, за която категорично можем да кажем, че катастрофа заради кризата не се случи”, каза по време на откриването министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Той допълни, че през януари догодина ще бъде отворен ГКПП Златоград, а през 2011 г. – ГКПП Рудозем, на които се разчита да увеличат потока от гръцки туристи. Очаква се активизиране и на турския пазар, тъй като Пампорово е най-близкият зимен курорт до Истанбул. От пролетта започва и ремонт на пътя Асеновград – Смолян, като ще бъдат изградени места за отбиване и по-лесно преминаване на колите, което трябва значително да улесни трафика.

Според министъра на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, който също присъства на откриването, всяка година условията за ски-туризъм в Пампорово стават все по-добри.

Председателят на Консултативния съвет "Пампорово" Цветелина Бориславова съобщи, че от тази година пистите в курорта покриват всички световни стандарти, като се очаква в скоро време той да получи международен сертификат за качество за тяхната поддръжка.

През последните две години в курорта са инвестирани 40 млн. лева, като само за този зимен сезон инвестицията е от 13 млн. лева. Закупени са 116 нови снежни оръдия, като общият брой на съоръженията за сняг в Пампорово става 142 и те обхващат почти всички писти.

Изграден е нов шестседалков лифт. От тази година ще бъде осветена и пистата "Стената”. Монтирани са нови камери за контрол на лифтовите станции и нова система за пропускане на скиорите, чрез която ще се избегнат опашките. Оборудвани за този сезон са 4 нови гардероба.

В част от заведенията ще има ценови лимити, като цените ще бъдат наполовина по-ниски от предишния сезон, казаха от ръководството на туристическия център.

Цените на лифт-картите са 37 лв. за половин ден за възрастни и 23 лв. за деца до 12 години, 50 лв. е дневната за възрастни и 30 лв. за деца до 12 год. Петдневна карта струва 225 лв. за възрастни и 125 лв. за деца.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?