Руснаци критикуваха в ефир Путин: Кога ще престанете да нарушавате конституцията?

Руският президент сравни бившия шеф на ФБР със Сноудън

"Три президентски мандата, стига толкова!", "Кога ще престанете да нарушавате конституцията?". Това са само част от отрицателните коментари, с които руският президент Владимир Путин се сблъска в четвъртък, когато бе 15-то издание на пряката телевизионна линия, в която той отговаря на въпроси от зрителите.
 
Предаването "Пряка линия", което е много добре подготвено и в което всичко е предвидено до последната подробност, така че обикновено протича гладко, кани руснаците да задават въпросите си директно на държавния глава, основно чрез есемеси.
 
Въпросите, получени на тазгодишното 15-то издание на пряката линия, бяха над 2 милиона, като някои от тях, особено критични, се появиха в синя рамка в дясната част на екрана на обществената телевизия.
 
"Путин, наистина ли смяташ, че народът вярва на този цирк с тези изфабрикувани въпроси?", прочетоха зрителите на това изключително гледано предаване. "Довиждане, Владимир Владимирович!", се изписа след това на екрана. „Може би сте уморен и трябва да си починете?“, гласеше друг, прокраднал се странно как в ефир надпис.
 
Няколко минути по-късно синята рамка изчезна.
 
Разговорът на руския президент с граждани на страната в пряк ефир се състоя три дни след ареста на над 1720 души, излезли на улични протести в столицата Москва и други големи градове по призива на опозиционера Алексей Навални. 
 
Путин коментира, че смята протестите за здравословен знак за демокрацията, но побърза да добави, че те не бива да се използват като провокации.
 
Путин с нагласа за политическо дълголетие 
 
Владимир Путин до момента не е обявил дали ще се кандидатира на президентските избори през март догодина и избегна директен отговор и в четвъртък. Руският президент обаче каза, че се отнася положително към политическото дълголетие, ако то съответства на законите на страната. 
 
"У нас в този смисъл никой не е нарушавал закона", посочи той, цитиран от ТАСС.
 
Широко разпространено е очакването, че 64-годишният руски президент ще се кандидатира за нов шестгодишен мандат на изборите през март догодина, но той все още не е обявил намеренията си. Путин вече изкара два президентски мандата между 2000 и 2008 г., после бе премиер в периода 2008-2012 г., за да се завърне отново в Кремъл, след като руснаците го избраха отново за свой държавен глава през 2012 г. 
 
Руският президент сам подбра от записаните зрителски въпроси този дали подготвя свой наследник. Отговорът му бе, че има някои лични предпочитания, но добави: "Първо, аз все още работя", а после продължи: "Това трябва да определи избирателят, руският народ". 
 
Според него следващият президент ще трябва да реши задачата за повишаване на доходите на населението. 
 
"Трябва да се избавим от нищетата... но това може да стане изключително чрез развиване на нашата икономика с адекватни темпове", подчерта Путин.
 
Путин предлага убежище на Джеймс Коми 
 
Руският президент заяви, че бившият шеф на ФБР Джеймс Коми по нищо не се различава от Едуард Сноудън и затова Русия е готова да предостави политическо убежище и на бившия директор на ФБР.
 
Путин окачестви като странно решението на Коми да запише тайно свой разговор с американския президент Доналд Тръмп и после да го предаде на медиите чрез свой приятел. Той каза, че в случая Коми е действал "не като ръководител на спецслужба, а като правозащитник, който защитава определена позиция", след което саркастично добави, че ако Коми бъде изложен на преследвания, Русия е готова да му предложи политическо убежище. "Той трябва да знае това", отбеляза руският президент.
 
По повод разследванията във Вашингтон за евентуална руска намеса в президентските избори в Съединените щати през 2016 г. Путин каза, че в показанията си пред комисията на Сената по разузнаването Коми не е представил никакви доказателства за такава намеса. 
 
По думите му Русия не възприема САЩ като свой враг, а раздухваната сред американците антируска истерия е плод на вътрешните борби сред американското ръководство. Според него на тези борби се дължи и вчерашното решение на Сената във Вашингтон за налагането на нови санкции срещу Москва заради намесата ѝ в изборите. 
 
На "пряката линия" Владимир Путин декларира, че Русия и нейните граждани желаят отношенията със САЩ и американците да се нормализират, но обвини Вашингтон, че има интереси навсякъде по света и навсякъде се намесва. Руският президент изброи, че неговата страна би могла да си сътрудничи със Съединените щати в контрола върху неразпространението на ядрените оръжия и в борбата с негативните влияния върху околната среда и срещу бедността, като по думите му именно бедността е един от източниците на радикализма. 
 
Путин изрази надежда, че САЩ ще играят конструктивна роля за намирането на изход от кризите в Източна Украйна, Сирия и Близкия изток като цяло. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят