Руснаци може да са изнесли липсващите в Ирак над 350 тона експлозиви

Мистерията около изчезналите в Ирак значителни количества експлозиви се засили, след като висш американски представител заяви пред в. Файненшъл таймс, че боеприпасите може да се изнесени от някои руски подразделения още преди военната инвазия през март 2003 г.

По-късно обаче представители на иракската групировка Бригада Ал Карар на Армията Ал Ислам обяви, че изчезналите боеприпаси от иракската военна база Ал Кагаа се намират при тях. За това съобщи агенция Асошиейтед прес, която разполага с видеозапис на изявлението на групировката, която твърди, че е придобила експлозивите "не без помощта на офицери и войници от американското разузнаване" и заплашва да ги използва срещу чуждите войски в Ирак.

Пентагонът все още разследва изчезването на над 350 тона взривни вещества и оръжие. Прессекретарят на Белия дом Скот Маклелън заяви, че има "много реална възможност" мунициите да са били взети от режима на Саддам Хюдеин още преди американските войски да са пристигнали в базата Ал Кагаа, южно от Багдад.

За липсата на опасните вещества алармира по - рано Международната агенция за атомно развитие. Новината веднага се превърна в тема на ожесточения предизборен дебат в САЩ.

Кандидатът на Демократическата партия Джон Кери обвини президента Джордж Буш, че е допуснал експлозивите да попаднат в ръцете на иракски бунтовници. По-късно обаче демократите заявиха, че може режимът на Саддам да е изнесъл боеприпасите преди инвазията, пише Файненшъл таймс.

Заместникът на американския помощник министър на отбраната Джон Шоу заяви пред вестника, че "преди около 9 месеца Пентагонът разбрал за разработена от режима на Саддам Хюсеин сложна схема за финансиране и прикриване на оръжейни сделки чрез международни доставчици, основно от Русия и Франция. Тази схема включва ...наемане на различни руски подразделения в навечерието на войната, за да организират събирането на боеприпасите и транспортирането им от Ирак през Сирия", казва Шоу.

Руското посолство във Вашингтон отхвърли тези твърдения като "глупост", казвайки, че по това време в Ирак не е имало никакви руски военни.

Джон Шоу, който оглавява международния отдел на Пентагона за търговия с въоръжения и технологии, не е дал доказателства за твърденията си, а Пентагонът се дистанцира от думите му.

Джон Шоу, цитиран от в. Вашингтон таймс, заявява, че по-голямата част от мощните иракски оръжия са били отделени от останалите и изпратени в Сирия, Ливан и вероятно в Иран. Режимът на Саддам Хюсеин е планирал да изгради в Сирия свой бастион, от който да бъдат извършвани бунтовнически операции в Ирак.

Друг представител на Пентагона съобщи, че Багдад е платил на Москва да обезпечи укриването на оръжията и да попречи на западните разузнавания да научат за канала към Сирия. Русия и Ирак се договорили по въпроса по време на посещението на Евгений Примаков, след като бившият ръководител на руското разузнаване не успял да убеди Саддам Хюсеин да изпълни исканията на Запада.

Шоу подчерта, че неотдавна е получил от две европейски разузнавания достоверна информация за руско-иракско сътрудничество по въпроса.

Липсващите 380 тона, които могат да послужат за производството на ядрено оръжие и на пластични експлозиви, вероятно са доставени от Русия.

Обектът Ал Каага е бил внимателно контролиран от американските войски. Според Шоу е невъзможно експлозивите да са изчезнали след 3 април м. г., когато американските части влезли в базата, след като преодолели охраната на обекта, осигурявана от елитни части на Саддам Хюсеин.

При американски военни инспекции на обекта не били открити експлозивите, които били засечени при проверки в миналото на Международната агенция по атомна енергия.

В изявление на Пентагона се казва, че те са били изнесени още при режима на Саддам Хюсеин. Според американското министерство на отбраната инспекторите на ООН запечатали експлозивите през януари 2003 г. Когато екипът посетил Ал Каага през март, печатите били счупени, като не е ясно дали инспекторите са видели експлозивите.

Шоу съобщи още, че Русия е била най-големият оръжеен доставчик за Ирак. Москва е снабдявала Саддам Хюсеин и с оръжия от други източноевропейски държави, сред които България, Украйна и Беларус.

Представители на Пентагона заявиха, че Русия може да даде информация какво е станало с изнесените от Ирак оръжия и да обясни какво се е случило иракските програми за производство на оръжия за масово унищожение.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: