Руснаци обучават ловци на бежанци в България

Филм на германската телевизия ZDF показа как действат доброволческите отряди у нас

Руснаци обучават ловци на бежанци в България

Най-малко 800 души участват в организирани милиции за лов на бежанци по границата на България. Според техния ръководител, те получават безплатно обучение от руснаци.

Това става ясно от филм на германската обществена телевизия ZDF за ловците на бежанци в България, излъчен в сряда вечерта, съобщава в. "24 часа". Журналистките от телевизията успяват да убедят една от тези дружинки да ги вземат с тях по време на акция.

Филмът започва с кадри на подготовката на ловците от самонареклата су група „Военен съюз на България”. Те са облечени с маскировъчни дрехи и носят маски на главите. „Кой тръгва напред, кой е отзад”, пита „Саша” – по негови собствени данни бивш руски войник, който е дошъл да обучава и ръководи доброволческите отряди. След това думата взима „Георги”, който също говори на руски без акцент. „Имаме информация, че през този отрязък от гората минават бежанци Трябва да ги заловим”. И двамата руснаци не желаят да кажат истинските си имена. Това прави само Владимир – българин, командир на дружинката. Според него 800 негови хора са на мисия по турската граница в момента и ловят бежанци.

Поне половината от тези мъже имат военна биография. Ходят обаче въоръжени само с ножове – за собствена защита. На въпрос какво ще направят, ако срещнат бежанци, един от мъжете с маски отговаря: "Е, със сигурност няма да се хвърлим на земята. Ние българите си имаме свои правила. Затова и ние ще оцелеем за разлика от германците.”

На месец в България полицията залавя около 1500 бежанци. Мъжете вярват обаче, че броят е много по-висок.

Телевизията показа и кадрите на залавяне на бежанци с викове "Гоу Търки, ноу България”.

Мъж, на име Боян, каза: „Да, трябва да се освободим от тази бежанска напаст. Ние, българите, живеем в бедност, а тия африкански и арабски нашественици идват тук с пари в джобовете. Плащат им да разпространяват тероризъм.”

Така не мислят само отделни ексцентрици, над половината от българското население подкрепя гражданските отряди по границата, съобщава телевизията. Показва и кадрите на Динко с АТВ-то, в които той обясни пред БТВ как е залавял и бил бежанци.

„На тези кадри българският премиер, бивш каратист и бодигард, реагира първоначално така”, казва журналистката и пуска кадрите, на които Борисов пред български медии благодари на „момчетата” и казва, че в бъдеще гранична полиция ще се координира с тях. Едва, когато получава критика и отвън, правителството сменя позицията си. Пред камерата на ZDF вътрешният министър Румяна Бъчваров обяснява, че Борисов е благодарил на хората, които са нахранили и напоили бежанците. „Ние не бива да допускаме през България да се образува нов бежански път към Западна Европа. Но аз съм против работата на граждански отряди.”

Това явно няма голям отзвук, защото по границите продължават да действат ловци на бежанци, които имат десетки хиляди привърженици.

"Знаете ли, чух, че една трета от бежанците имат СПИН. И ние просто ги пускаме ей така в България. Ми то всяко животно, дето минава през границата, трябва да прекара в карантина! Имаме толкова много работа за вършене”, казва Георги.

Журналистките се опитват да говорят и със заловени бежанци и посещават лагера в Любимец. Ръководителят на дома показва най-различни ножове и пръчки, с които заловените бежанци по думите му са нападали полицията. „В тях намираме и субстанции, които после се оказват дрога”, казва той. Докато той говори, камерата показва хората в дома – жени, много бебета и малки деца, тийнейджъри, мъже. Една четвърт от бежанците тук са деца, съобщават журналистикте. Не им позволяват обаче да разговарят със заловените.

„В българското общество постоянно се внушава омраза срещу бежанците”, казва Красимир Кънев от Хелзинския комитет. Не се дискутира откъде идват тези хора, от каква опасност бягат. Единствената тема е как бежанците застрашават сигурността на България.

Камерата се връща при шефа на ловците на бежанци Владимир. Той показва в офиса си снимки от конференция в чешкия парламент, озаглавена „Крепостта Европа”. Местни популисти позират с българското знаме. Да, ние се свързваме в мрежа, потвърждава той. После показва кадри в компютъра си, на които руски военни показват техника за защита и нападение. „Това е страхотно! Руски наемници ни обучават и то безплатно, за което сме благодарни”, казва той.

Ако споразумението с Турция пропадне, ние сме готови за война с бежанците, казва той.

Споделяне

Още от България