Руснаци полудяха за селфита на отровното езеро "Сибирски Малдиви" до ТЕЦ-5 (Снимки)

Руска електроцентрала предупреди потребителите на Инстаграм да не плуват в омайно тюркоазеното езеро, известно като "Новосибирски Малдиви", тъй като в действителност то е резервоар за промишлени отпадъци, пълно с опасни метални оксиди.

Независимо от предупрежденията, че изкуственият водоем съдържа калциеви соли и други метални оксиди, той остава популярно място за селфита, сватбени тържества и фотосесии в оскъдно облекло, пише британският в. "Гардиан".

Миналата седмица нашият водоем за отпадъци стана знаменитост в социалните мрежи, съобщи през юни сибирската ТЕЦ-5, предупреждавайки потенциалните посетители да не пият вода и че дори контактът на кожата с водата може да доведе до алергични реакции.

Въпреки това социалните мрежи бяха препълнени със снимки на жени по бикини, излегнати по прашните брегове на езерото, както и на хора, плуващи върху надуваеми еднорози по лазурните води.

Езерото не е оградено с нищо, а на пътя към него няма дори и знак "Влизането забранено".

Водоемът е всъщност резервоар, който се пълни с техническа вода, съдържаща разтворени калциеви соли и оксиди на различни метали, поради което водата се оцветява в лазурно синьо.

Някои от потребителите се шегуват, че водата имала вкус на варовик или че е сладка.

Фотограф, цитиран от изданието "Сайбириън таймс", твърди, че водата мирише на препарат за пране. Както съобщи компанията, водородният показател (pH) на водата е по-висок от 8.

Изкуственият водоем съдържа пепел и шлаки от изгорелите кафяви въглища на намиращата се на брега му електроцентрала, която снабдява с електричество град Новосибирск. Тя се построена през 1970-те и е най-голямата ТЕЦ в Сибир.

От там предупредиха, че плувците може и да не могат да се измъкнат от опасните води, тъй като дъното на водоема е кално и излизането от резервоара без помощ е практически невъзможно.

Невероятният интерес на местните жители накара компанията да предупреди и че разходката по брега е като разходка във военен полигон – опасна и нежелателна.

Затова много настоятелно молим онези, които търсят селфита, да не паднат във водоема, призова компанията, с което обаче привлече още повече посетители. "Новосибирските Малдиви", наричани още "Отровното езеро", се сдоби и с фен страница, в която са поместени над 200 снимки.

Един от потребителите пише, че плуването в езерото не е опасно. "На сутринта краката ми бяха малко зачервени и два дни се чесах, но после всичко мина", разказва той.

Млада жена на име Марина пък е публикувала в мрежата снимка от много специална за нея фотосесия, на която тя позира със сватбена рокля в обятията на любимия си и споделя: "Щастието ми е безпределно. Колко отдавна исках такава нежна, чувствена, запомняща се #lovestory."

Друг потребител пише, че посетителите на езерото са станали толкова много, че местните крадци започнали да им разбиват колите, докато те си правят снимки.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят