Руснаци "щурмуват" Полша за пазар

Руснаци "щурмуват" Полша за пазар

Жителите на Калининградска област все по-често пътуват до граничещите с руския анклав полски градове за покупки, но независимо от наплива на "шопинг-туристи", в района нарастват русофобските настроения, пише австрийският в. "Ди Пресе".

По данни на статистиката през 2014 г. над 6 млн. руснаци са посетили Поморското воеводство в Полша, което граничи с Калининград. Потокът не спира и в първия месец на тази година. Като цяло, това е нелош показател за район с население от около 1 млн. човека, пише "Ди Пресе" и напомня, че благодарение на приетата през 2012 г. директива на ЕС, жителите на руския анклав могат да влизат без визи в пограничните полски територии.

С изключение на алкохола, цигарите и бензина, цените в Полша са по-ниски от тези в Русия, а в Калининградска област стоките допълнително се оскъпяват заради транспортните разходи.

В селищата около 40-хилядния курортен град Сопот, например, магазините и хотелите отдавна привличат руснаци с реклами на руски език, търговски центрове в Гданск като

Galeria Baltycka или Matarnia разпространяват реклама в самия Калининград, а рускоезични гидове развеждат руски туристи не по паметните места на полското антикомунистическо движение "Солидарност", а по хипермаркети и магазини като Ikea.

По данни на местните търговски вериги, една десета от приходите им през миналата година се дължат на руски туристи.

В същото време много поляци са недоволни от руския наплив. Така например собственикът на ресторант е поставил на вратата на заведението си табела с надпис: "Не обслужваме руснаци". В двора на ресторанта се веят полски и украински знамена. "Да, аз съм настроен антируски и не крия това", казва Ян Херманович, който е бивш политзатворник в епохата на социалистическа Полша. Той с радост разказва, че няколко заведения в съседния Гданск се държат по същия начин.

По думите на бившия дисидент руснаците представляват проблем, който трябва да се реши чрез възстановяване на визовия режим.

"Ето, вече 20 години руснаците пътуват в Полша и други западни страни, но това не доведе до демократизиране на Русия", посочва Ян Херманович. "Варварите и тези, които прибягват до насилие по отношение правата на човека, е необходимо да бъдат изолирани", допълва той.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?