Руснаци търсят храна в гората заради спада на доходите

За пръв път доверието в спецслужбите е по-голямо от това в църквата

Руснаци търсят храна в гората заради спада на доходите

Руснаците са започнали все по-често да си осигуряват прехрана не само от домашните градини, но и ходят в гората, по бреговете на реки и езера. През 2017 г. рекордно е нараснал броят на гражданите, които по няколко пъти в месеца ходят на риболов, лов или за да берат ягоди, гъби и т. н. Това сочат резултатите от социологическо проучване на "Център Левада“.

Експерти обясняват увеличаването на интереса към "храна от гората“ с продължаващия спад на доходите на населението и опита на безработни да си осигуряват възможности за оцеляване, съобщи в. "Независимая газета".

През септември 2017 г. 3% от анкетираните от "Левада" са ловили риба по няколко пъти седмично.

Други 8% ходели на риболов по няколко пъти в месеца. Става дума не за професионалните рибари, действащи в моретата, а за любители. При това голяма част от тях не ловят рибата като хоби или за успокоение. Те отиват край водоизточниците за улов, с който да обогатят трапезата си. Още повече, че рибата в магазините "хапе" портфейлите на клиентите поради високите си цени и съвсем не е достъпна за повечето руснаци.

Също така стои положението и с месото. Около 2% от анкетираните ходят на лов няколко пъти в седмицата. Други 3% са ловци няколко пъти месечно. По данни на руското министерство на природните ресурси поради кризата има постоянен ръст на годните за трапезата животни.

През ловния сезон 2013-2014 г. ловците поразили 176 000 чифтокопитни животни като елени, глигани, лосове. А в следващите два ловни сезона числата станали съответно 189 000 и 193 000.

По статистически данни цените на хранителните продукти са се повишили с 3.9% за първите седем месеца на годината в сравнение със същия период на миналата година. Всъщност търсенето на препитание става все по-важно и поради намаляването на доходите. Около 4% от анкетираните ходели да берат ягоди няколко пъти седмично, други 11% - правели това няколко пъти в месеца. Гъби берели няколко пъти седмично 5%, а 13 % се занимавали с "тихия лов" няколко пъти в месеца.

За пръв път доверието в спецслужбите е по-голямо от това в църквата

През 2017 г. руснаците са започнали да вярват повече на ФСБ (бившата КГБ) и другите спецслужби, показва още социологическо проучване на "Левада", цитирано от БиБиСи.

Това е първият път, когато специалните служби изтласкват църквата от топ три на институциите, на които най-много се доверяват руснаците.

По традиция най-заслужаващ доверието на руското население е президентът на Русия.

След анексирането на Крим през 2014 г. силовите структури започнаха да заемат все по-високи места в рейтинга на доверие.

Добри позиции в класацията заемат също благотворителните организации и Съветът на Федерацията.

В същото време руснаците нямат особено доверие в политическите партии, банките и едрия бизнес, които са в топ три по рейтинг на недоверие.

Проучванията на "Левада -център" се провеждат два пъти годишно от 2013-та насам.

През 2013 г. челната тройна на институциите с най-високо доверие е била: Президентът, Църквата, Армията. През 2015 г.: Президентът, Армията, Църквата. През 2017 г.: Президентът, Армията, ФСБ и другите спецслужби.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?