Руснаците блокират истинско разследване в ООН за петролните подкупи на Саддам

Генералният секретар на ООН Кофи Анан е посочил Пол Волкър като ръководител на тричленната комисия, която ще разследва схемата с петролните подкупи на Саддам Хюсеин, стана ясно в петък. Американският вестник Уол Стрийт Джърнал, който посвети няколко журналистически проучвания и много коментари на най-големия скандал в историята на ООН - този при администрирането на програмата за Ирак "Петрол срещу храни" - задава въпроса какво наложи назначението на Волкер да отнеме толкова много време.

Преди две седмици Анан за пръв път предложи поста на бившия председател на Федералния резерв. Утвърждаването му не би трябвало за отнеме толкова много време - освен ако някои членове на Съвета за сигурност наистина не искат разследване, пише вестникът.

Става дума за това, че Волкер, който в момента е Господин Никой, не желае да залага авторитета си в това начинание, докато Съветът за сигурност не приеме нова резолюция, която да призовава членовете си да сътрудничат на неговия екип. Под натиска на САЩ и Великобритания Кофи Анан даде съгласие за това.

Руснаците обаче отхвърлят всякаква резолюция. "Ние нямаме нищо против генералния секретар да назначи комисия, но не виждаме нужда да подкрепяме това решение под формата на резолюция", каза руският посланик в ООН Генади Гатилов. С други думи, той иска Волкер да изплакне очите на ООН, но без да има политическата тежест да установи какво реално е ставало. Ние не смятаме за случайно това, че руснаците бяха най-добрите бизнеспартньори на Саддам Хюсеин. Засега французите не са казали каква е позицията им по резолюцията, но можем да се досетим, продължава Уол Стрийт Джърнал.

Програмата "Петрол срещу храни" имаше за цел да позволи на Ирак да продава количества петрол, за да финансира вноса на храни и хуманитарни стоки, които да облекчат положението на иракския народ, страдащ при режима на санкциите, въведени срещу режима на Саддам. Но се разбра, че Саддам е откраднал поне 10 милиарда долара, за да строи собствените си дворци и да плаща на покровителите си по целия свят.

Едва миналата седмица бизнесменът от Детройт Шакир ал- Кафаджи призна пред Файненшъл таймс, че той е получавал количества петрол по програмата. По -рано той отричаше това в интервю за Уол Стрийт Джърнал, който наскоро писа, че Кафаджи е помогнал за финансирането на документи в полза на Саддам, изготвени от бившия оръжеен инспектор Скот Ритър и е правил дарения за антивоеннонастроенните демократи в Сената. Тази седмица е насрочено друго изслушване в Конгреса най - сериозния корупционен скандал в историята на ООН.

Нова резолюция би била изключително полезна, тъй като страните -членки в Съвета за сигурност и членовете на Секретариата на ООН са замесени в скандала. Ако Волкър ще провежда надеждно разследване, той се нуждае от политическата подкрепа, която би дала една резолюция. Ние се надяваме той да поиска също така назначаването на свой независим екип и съответното финансиране. В хода на работата се надяваме Волкер да разследва и евентуални нарушения на американското банково и друго законодателство, посочва вестникът.

Всичко това е насочено не просто към надничане в задния двор, както г-н Гатилов омаловажава нещата, а към настоящите амбиции на ООН спрямо Багдад. Иракчаните сега знаят, че ООН и някои от нейните водещи членове заговорничеха с техния бивш диктатор, за да ги лишат от националното им богатство. Най-малкото, иракчаните биха очаквали, че ООН ще се пречисти от греховете си и ще накаже онези, които са трупали печалби на техен гръб. Джордж Буш, Джон Кери и всички останали, които сега искат предадат на ООН контрола в Багдад, не трябва да се съгласяват на нищо по-малко, пише в заключение Уол Стрийт Джърнал.

Споделяне

Още от Свят