Руснаците да се поучат от венецуелците*

Руснаците да се поучат от венецуелците*

В неделя двамата от най-известните и коментирани авторитарни лидери в света получиха различна оценка от избирателите. Руският президент Владимир Путин превърна парламентарните избори в референдум за своята подкрепа и с помощта на цинични манипулации удържа значителна победа, унищожавайки остатъците от независимост в Думата и в руската политика.

По същото време във Венецуела последният и най-откровен опит на президента Уго Чавес да заграби властта срещна съпротивата на гласуващите венецуелци и така се появи надеждата, че в местната политика ще възтържествува конкуренцията. Това се казва в редакционен коментар на в. „Ню Йорк таймс”, публикуван във вторник.  

Путин изтъкваше заслугата си, че е донесъл на Русия стабилност и уважението на света. Огромният брой избиратели, благодарни за притока в Русия на пари от петрола, бе съгласен и през пръсти погледна как Путин пъха в затвора противниците си и им закрива достъпа до медиите. 

На никого не е известно какво планира в момента Путин, чиито втори четиригодишен мандат приключва през март догодина. Според една от версиите той ще прибегне до машинации, за да бъде избран слаб президент, а после ще се върне във властта като министър-председател. Но на Путин му е добре известно, че властта развращава и дори специално подбраният приемник може да се окаже не толкова послушен. Затова той може да пробва да пренапише конституцията, за да получи възможност да се кандидатира за трети мандат. Всеки от тези варианти ще нанесе на разнебитената руска демокрация още по-голям ущърб.

Когато дойде на власт преди осем години, президентът Чавес съсредоточи в ръцете си още по-голяма власт, като купи поддръжката на народа с приходите от петрол. Той обаче отиде твърде далеч, като призова за промяна в конституцията, която би му дала на практика контрол над всички политически институции,  а също и да бъде преизбиран колкото пъти иска. Чавес както преди има огромно влияние и счита поражението си за временно. За негова чест той обаче бързо призна резултатите от референдума.

Кой би допуснал, че Чавес ще се държи по-добре от Путин – уважаваният в целия свят лидер на една от водещите световни сили?  

САЩ и Европа трябва да покажат на Путин, че времената, когато се ползваше с уважение, бързо клонят към края си. А международната общност трябва да продължи да оказва натиск над Чавес, който няма да стане за миг демократ. Поражението на предложените от него реформи показва какво може да се случи, когато разединената опозиция се обедини, а избирателите решат, че върховенството на закона е по-важно от хрумванията на един държавен лидер.

На руските избиратели няма да им навреди да погледнат какво добро нещо направи в неделя Венецуела и да преценят какво вредно нещо се случи в собствената им страна.

*Заглавието е на Mediapool

Споделяне

Още от Свят