Руснаците гласуват на избори, белязани от вълна от протести

Путин не иска повече и разнообразни кандидати, а качествени

Руснаците гласуват на избори, белязани от вълна от протести

Руснаците гласуват в събота на местни и регионални избори, белязани от вълна от протести в предишните седмици. Вотът се смята за решителен, тъй като е индикация до къде могат да стигнат опозиционните сили.

Във всичките 85 региона на Русия са насрочени избори на различни равнища. Над 56 милиона граждани могат да упражнят правото си на глас. В Москва предстои обновяване на състава на 45-местната градска Дума, но опозиционните кандидати не бяха допуснати да ся явят.

В различните региони се гласува за губернатори, регионални законодателни събрания, градски парламенти и кметове на населени места. В четири избирателни окръга изборите са за депутати в Държавната дума.

Предизборната кампания в столицата беше белязана от протести, сблъсъци с полицията и масови арести. Протестите, съсредоточили се в столицата Москва, избухнаха, след като изборните власти не допуснаха до участие в изборите няколко видни опозиционни политици заради технически пропуски като например невалидни подписи.

"Избирателната комисия заяви, че от 6000 подписа, получени от мен, 2000 били невалидни, макар че това не беше вярно", каза пред ДПА един от тези политици, Александър Соловьов от продемократичното движение "Отворена Русия".

По време на вълната от протести, която продължи повече от месец и половина, бяха задържани около 2000 души. Редица привърженици на опозицията обвиниха полицията, че е използвала прекомерна сила.

В интернет циркулираха видеа, на които се вижда полицаи нееднократно да бият протестиращи при задържането им.

Изборите за градски парламент на Москва протичат в 45 едномандатни окръга, в три от които има възможност за експериментално електронно гласуване.

В различните региони се гласува за губернатори, регионални законодателни събрания, градски парламенти и кметове на населени места. В четири избирателни окръга изборите са за депутати в Държавната дума. В Москва предстои обновяване на състава на 45-местната градска Дума.

Секциите в столицата, където са регистрирани близо 7.3 милиона избиратели, ще работят от 08.00 до 20.00 ч. местно и българско време.

Путин: Не е важен броят на кандидатите

Не е важен броят на кандидатите, участващи в избори, а как ще работят те, щом бъдат избрани. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин, след като гласува днес на изборите за градски парламент на Москва, предаде ТАСС.

Запитан познава ли лично кандидата, за когото е гласувал, Путин отговори: "Не, не го познавам. Но се надявам да е добър, почтен човек".

Журналисти попитаха не би ли желал кандидатите да са повече и по-разнообразни.

"В някои страни има и по 30, по 50 и по 100. Това не променя качеството на работата им. Не е важно колко са, важно е качеството", каза Путин.

Президентът по традиция гласува в една и съща секция, в сградата на Руската академия на науките, отбелязва ТАСС.

Има задържан за нападението срещу председателката на изборните власти

Председателят на изборните власти Елла Памфилова каза два дни преди изборите, че е била нападната посред нощ с електрошок от лице, влязло в дома ѝ.

Като ръководител на ЦИК на Русия Памфилова беше отговорна за недопускането на опозиционните кандидати до изборите за общински съвет в Москва.

Полицията в Московска област е задържала заподозрян за нападението срещу Памфилова, той е родом от републиките в Средна Азия и е роден през 1983 г., заяви говорителка на руското министерство на вътрешните работи.

Споделяне

Още от Свят

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?