Руснаците избират Меркел

Читателите на московския икономически вестник "РБК daily" с голямо мнозинство избраха Ангела Меркел за чуждестранен политик, който биха искали да видят като президент на Русия. От 16 хиляди читатели, участвали в допитването, 21.9% са гласували за германския канцлер Меркел, съобщава "Шпигел онлайн".

Както обяснява главният редактор на "РБК daily" Дмитрий Коптюбенко, Ангела Меркел има категоричен стил на управление, сравним с този на Путин.

Меркел е единственият западен политик, който се котира високо в Русия, става ясно от допитването. На второ място участниците в анкетата класират беларуския диктатор Александър Лукашенко, след него се нарежда генералният секретар на комунистическата партия и президент на Китай Ху Цзинтао, следван от ексцентричния президент на Венецуела Уго Чавес.

Ангела Меркел е единственият демократ, набрал най-много гласове в анкетата – за президента САЩ Барак Обама са гласували едва 3.1% и той се нарежда на пето място.

При всички случаи, от езикова гледна точка Меркел не би имала проблем с работата в Кремъл – още от ученическите си години в ГДР тя говори руски, пише немското издание.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?