Руснаците избират президент на 2 март

Руснаците избират президент на 2 март

На специално извънредно заседание в понеделник Федеративният съвет на Русия насрочи изборите за президент за 2 март 2008 г., съобщи РИА Новости. Решението ще влезе в сила след официалното му публикуване във в “Росийская газета”. Процедурата по издигане на кандидатите за президент може да започне около пет дни след това.

Според Закона за избор на президент на Руската федерация, денят за гласуване е втората неделя на месеца, в който са се провели предишните избори за държавен глава. Настоящият президент на Русия беше избран на 14 март 2004 г.

Втората неделя на март догодина е денят след празничния, неработен в Русия, 8 март. Според закона, изборите в този случай се насрочват за предходната неделя – 2 март.

Владимир Чуров, председател на руската ЦИК, е заявил пред Интерфакс, че президентската предизборна кампания ще e между 2 и 29 февруари 2008 г. По думите му, финансирането на агитацията (включително и евентуален втори тур) е предвидено в бюджетите на Русия за 2007 и 2008 г. и възлиза на 5.2 милиарда рубли.

До момента заявки за участие в президентската гонка са дали Гари Каспаров, Григорий Явлинский, Генадий Зюганов, Владимир Жириновски, Николай Курянович, Владимир Буковский, Михаил Касянов и Борис Немцов. Подаването на документи за регистрация ще започне на 12 декември 2007 г. и ще приключи на 16 януари 2008 г.

Провокатори на бойкот

В понеделник руският президент Владимир Путин обвини САЩ, че са подтикнали чуждестранните наблюдатели да бойкотират парламентарните изборите в страната. Според него целта е да се дискредитира вота, който ще се проведе на 2 декември.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) категорично отрече неговите твърдения. В същото време Европейската комисия изрази своето безпокойство от начина, по който властите в Русия се отнасят към представители на опозицията.

Звеното за мониторинг на изборите към ОССЕ съобщи в началото на ноември, че негови представители няма да присъстват на парламентарните избори в страната, защото Москва е отказала да им издаде визи. По-късно организацията съобщи, че смята да изпрати делегация от депутати европейските институции, които да наблюдават изборния процес.

Путин заяви в понеделник, че ”бойкотът е направен по препоръка на американския Държавен департамент”. “Целта е да се дискредитират изборите, но те няма да постигнат своята цел. Ние със сигурност ще отчетем това в сметката на нашите двустранни отношения с тази държава”, добави руският президент.

Говорителят на ОССЕ Урдур Гунарсдотир определи изказването на Путин като “безсмислица”. “Нашето решение няма за цел по никакъв начин да повлияе на изборите”, коментира тя. В ОССЕ членуват 56 държави от Европа, Централна Азия, САЩ и Канада.

Вместо звеното за монтиринг на ОССЕ на изборите ще присъстват като наблюдатели от Парламентарната асамблея на организация, както и членове на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

Междувременно председателят на Европейска комисия Жозе Мануел Барозу изрази своите притеснения от смазания от руската полиция протест на опоненти на президента Владимир Путин. “Аз бях много обезпокоен от репортажите, показващи как полицията атакува и арестува мирно протестиращи политици”, заяви Барозу.

Той припомни, че правото на свободна реч и сдружаване са основни човешки права. “Аз изпитвам дълбоко съжаление, че са намерили за необходимо да вземат такива мерки”, допълни той.

Полицията в Санкт Петербург прекрати в неделя опозиционен протест и арестува общо 150 души, включително лидерът на опозицията Борис Немцов, който малко по-късно бе освободен. Друго лице на опозицията в Русия Гари Каспаров бе арестуван ден по-рано по време на протест в Москва.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?