Руснаците още не са осъзнали отговорността си относно мерките срещу коронавируса

Руснаците още не са осъзнали отговорността си относно мерките срещу коронавируса

Гражданите на Русия не са проявили отговорно отношение към самоизолацията и като цяло не са осъзнали напълно смисъла на мерките, въведените заради епидемията от коронавируса. Още им липсва общо осмисляне на ситуацията, заяви в интервю за ТАСС руският министър на здравеопазването Михаил Мурашко.

Той смята, че по-възрастното поколение е разбрало, че съществуват преки рискове. Наблюдава се намаляване на броя на пациентите, които преминават амбулаторно лечение, когато то може да се отложи, каза Мурашко.

Според него има различни сценарии за развитие на ситуацията с епидемията, които са свързани преди всичко с мерките, които водят до забавяне на епидемиологичния процес. Има сценарии, че пикът може да се измести към лятото, но и по-лоши, че пикът може да настъпи скоро.

В Русия по данни на Федералната служба за надзор в сферата на защитата на правата на потребителите и благополучието на човека (Роспотребнадзор) под лекарско наблюдение заради подозрение, че са заразени с новия коронавирус, остават около 159 000 души.

Извършени са повече от 1.18 милиона лабораторни изследвания за наличие на коронавирус. По данни на оперативния щаб за борба с епидемията регистрирани са 11 917 заразени, оздравели са 795 души, починали са 94. 

Споделяне

Още от Коронавирус