Руснаците отричат да са оставили 500 хил. евро сметка за ток в Косово

Високопоставен представител на руската армия опроверга днес информациите, че руският контигент от КейФОР е напуснал Косово, оставяйки дълг от 500 000 евро за ток, предаде АФП, цитирана от БТА.

Изявленията на представителите на Косовската електрическа компания (КЕК) са неоснователни, заяви руският заместник-министър на отбраната ген. Николай Кормилцев, цитиран от агенция Интерфакс.

Говорителят на КЕК Бети Даусън заяви вчера, че руските военнослужещи, които напуснаха Косово, са си заминали, без да платят за електричеството, което са изразходвали от пристигането си в района през юни 1999 г.

Според действащите договори местните власти са тези, които покриват разходите за консумация на електроенергия от миротворците, включително от руските войници. Всички контигенти от КейФОР се ползват от тези условия, обясни ген.Кормилцев, главнокомандващ сухопътните сили.

Изтегляйки своя мироопазващ контингент, Русия е оставила казармите си, отоплителни уреди и друго имущество на местните власи, добави генералът.

Руският контингент в състава на КейФОР наброяваше 650 души, които бяха разположени в райони, обитавани от сръбското малцинство.

Последните руски военнослужещи напуснаха Косово миналата седмица след четиригодишна мисия в областта.

Още от Балкани

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?