Руснаците плащат 370 хил. лв. неустойки заради МиГ-овете. Следват още

Ситуацията с охраната на българското небе остава критична в очакване на новите F-16

МиГ 29, сн. ВВС

Военното министерство е предявило неустойки за над 185 хиляди евро към руската корпорация РСК МиГ заради забавяне на ремонта на старите съветски изтребители МиГ 29, на които България разчита да пази въздушното си пространство.

Правителството на Бойко Борисов сключи рамково споразумение с руснаците за над 80 млн. лева, по което бяха подписани серия договори, които трябваше да свалят напрежението във Военновъздушните сили и да осигурят изпълнението на мисията Air Policing.

Засега България е предявила неустойки за забавяния само по един от договорите, но сроковете са нарушени и по други три. Тепърва военното министерство ще преценява в какъв размер да са неустойките по тях, посочиха от МО пред Меdiapool в отговор на въпроси по Закона за достъп до информация.

Руснаците вече са изплатили исканата от МО неустойка.

Дружеството посочва в кореспонденцията си с Министерството на отбраната като основна причина за забавянето на изпълнението на договорите "форсмажорни обстоятелства".

Първоначално политическото ръководство на МО приемаше забавянията, но сега вече е сменило поведението си.

Въпреки това, според източници на Меdiapool, засега няма индикации забавянията да се наваксват.

Заради липсата на изправна техника и достатъчно средства българските летци летят опасно малко. Руската поддръжка на машините традиционно създава проблеми, но сега те може да се задълбочат и заради мерките около пандемията.

В същото време продължават руските провокации в близост до българското въздушно пространство, което налага вдигането на български МиГ-ове и допълнително изразходване на ресурса им.

Първоначалната идея на Каракачанов бе да се ремонтират 15 от МиГ-овете на въоръжение в българските Военновъздушни сили, но предвид ценовото предложение на руснаците се оказа, че България не може да си позволи ремонт на повече от 8 машини.

Договорите, сключени по рамковото споразумение, трябва да бъдат напълно изпълнени до средата на 2021 година.

За периода 2006-2020 година България сключи договори за поддръжката на МиГ 29 на обща стойност 275 млн. лева без ДДС.

Въпреки че страната закупи 8 нови самолета F-16 Block 70 oт САЩ и "Локхийд Мартин" за над 2 млрд. лева, използването на МиГ-овете остава без алтернатива дори след доставката им.

За да се премине изцяло към нова платформа, трябва да се закупят най-малко още 8 нови изтребители, което не се знае кога ще стане.

МО сключи споразумение  с беларуската компания "558 Авиационен ремонтен завод" за ремонта на щурмовиците Су-25 за около 80 млн. лева. Там обаче ситуацията се движи по-добре, въпреки че заради пандемията имаше известно забавяне.

Споделяне

Още по темата

Още от България