Руснаците предпочитат Брежнев пред Сталин и Горбачов

Леонид Брежнев

Голямата част от руснаците смятат Леонид Брежнев за най-добрия бивш ръководител на страната им пред Ленин, Сталин и далеч пред Михаил Горбачов, показва допитване на Център Левада, цитирано от Франс прес.

Повечето запитани (56,6 процента) се отнасят положително към Брежнев, докато 29 процента имат негативно отношение, показва анкетата, осъществена в края на април с 1600 участници.

Брежнев беше 18 години начело на СССР (1964-1982 г.) - време, белязано от стагнация, репресии над опозиционери, времето на Пражката пролет от 1968 г., на нахлуването в Афганистан през 1979 г. и на надпреварата в ядреното въоръжаване. В Русия обаче свързват този период с относително благоденствие и стабилност.

За основателя на Съветския съюз, Владимир Илич Ленин, чието балсамирано тяло все още се намира в мавзолея на Червения площад, са дали положително мнение 54 на сто от анкетираните, а за диктатора Йосиф Сталин, отговорен за най-жестоките чистки на режима, но почитан в Русия заради победата над нацистите през 1945 г. - 49 на сто.

След тях двамата се нарежда последният цар Николай Втори, екзекутиран от болшевиките заедно със семейството си през 1918 г. Положително отношение към него имат 48 на сто от руснаците.

Никита Хрушчов, който идва на власт след Сталин, разобличава престъпленията на режима и дава възможност за известно либерализиране на системата в продължение на няколко години, се ползва със симпатиите на 45 процента от участниците в допитването.

Одобрението за последния съветски ръководител Михаил Горбачов, баща на перестройката и гласността, неуспял обаче да предотврати разпадането на СССР през 1991 г., е едва 22 процента, точно колкото за приемника му в Кремъл - първия президент на Руската федерация Борис Елцин.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?