Руснаците разгневени от реформа в социалното подпомагане

Около 200 руснаци протестираха близо до парламента, който във вторник дебатира на второ четене предизвикващия противоречиви реакции проектозакон за реформиране на системата за социални помощи.

Плановете, предложени от президента Путин, предвиждат замяната на автоматично получаваните помощи като безплатен транспорт и медицински услуги с помощи в брой.

Правителството казва, че по този начин ще бъдат намалени злоупотребите. Но проектозаконът предизвика протести в цялата страна, особено сред пенсионерите, които се опасяват, че новите плащания ще бъдат изядени от инфлацията.

Ветераните от войната, например, разглеждат помощите като знак на уважение от страна на държавата.

Законът е част от социалните реформи, които президентът Владимир Путин, преизбран през март с огромно мнозинство, иска да направи по време на втория си мандат.

Отменянето на помощите обаче ще отчужди голяма част от населението, независимо от правителствената кампания за разяснение на плана, която върви по държавната телевизия, предаде Би Би Си.

Около 50 пенсионери и представители на Комунистическата партия на Русия се събраха на разрешен от властите митинг на Театралния площад, съобщава РИА Новости., като се позовава на органите на реда на Москва. Излезлите на площада са против замяната на компенсиращите социални осигуровки. Акцията минава без ексцесии, противниците на закона за социалните помощи просто раздават на всички желаещи агитационна литература.

Според Интерфакс, пред бившия мавзолей на Ленин младежката организация на Яблоко е разиграла театрална постановка : около 200 човека са ходили в кръг със знамената на партията, плакати, призоваващи да не се отменят осигуровките и скандирали "Оставка за правителството!", "Позор за Думата!". Двама от участниците в акцията от глава до пети били омотани в бинтове, а на гърбовете им висели плакати "Такъв ще станеш след отмяната на осигуровките!"

Споделяне

Още от Свят