Руснаците с най-голям интерес към България за купуване на второ жилище

Руснаците с най-голям интерес към България за купуване на второ жилище

11.3 млрд. долара са изхарчили руснаците през 2009 г. за закупуване на жилища извън Русия. Това се казва в обзора на департамента за недвижими имоти зад граница на руската брокерска къща ДОКИ, публикуван в сряда.

По данни на агенцията най-популярни сред руските купувачи на имоти за 2009 г. са България, Испания, Турция, САЩ и Израел.

За български жилища през изтеклата година са питали 21 на сто от клиентите на агенция ДОКИ. Средната сума на сделка в България е 42 хиляди евро.

За апартамент или къща в Испания са питали 17% от руските купувачи. Средната сума за сделка е спаднала за една година с 62% до 178 хиляди евро. Търсещите турски жилища са били 12 на сто, със средна стойност на сделка 50 хиляди долара. Пето място по предпочитания се пада на недвижимите имоти в Израел, където е имало 9% запитвания, а средният размер на покупките е 167 хиляди долара.

По-нататък следват Италия (5.8%), Чехия (4.9%), Германия (4.6%), Хърватия и Черна гора (по 3.6%), Кипър (3.4%), Франция (3.1%), Обединените арабски емирства (2.8%), Великобритания (1.8%) и Финландия (0.8%).

По данни на компанията "МИЕЛ – Дистънт пропърти мениджмънт", рейтингът на най-популярните места за закупуване на имоти също се оглавява от България. На второ място е Турция, а трети са Испания и Украйна. Следват Германия, Франция, Австрия, Кипър, ОАЕ, Израел.

Експертите на компанията делят купувачите зад граница на три групи. В първата влизат млади хора до 35 г., които придобиват предимно жилище тип студио или малки апартаменти с една спалня на цена от 25-70 хил. евро. Основните предпочитания на тази категория руснаци са България, Египет, Чехия и Черна гора.

Във втората група попадат семейни хора на възраст 35-45 г. При тях търсенето е предимно на апартаменти с една или две спални на цена от 70-80 хил. евро в Черна гора, България, Испания, Германия, Италия, Турция.

В третата група влизат заможни хора над 45 г., които извършват покупки на цени от 250 хил. евро до няколко милиона евро. Тази категория купувачи на практика не се ограничава по предпочитания с конкретен регион или континент.

Споделяне

Още от Имоти

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?