Руснаците се отказват от ваканции в чужбина – спадът е 40% за година

Руснаците се отказват от ваканции в чужбина – спадът е 40% за година

Потокът на руски туристи към чужди държави е намалял с 40% през първото тримесечие на 2015 г. в сравнение със същия период на 2014 г. Според данните на руската статистика, публикувани на 8 юни от руската агенция по туризъм, броят на туристическите пътувания зад граница е спаднал от 3.2 млн. на 1.9 млн. за година.

Едновременно с това намалява и броят на руснаците, които заминават в задгранични командировки – от 216 хиляди до 179 хиляди.

Руският туристически пазар започна видимо да се свива на фона на девалвацията на рублата и изострянето на конфликта в Украйна през лятото на м.г., отбелязва "Комерсант".

Популярните за руснаците туристически дестинации – Испания, Италия и Гърция губят съответно по 41, 31 и 29% от руския туристически поток.

Отчита се отлив на интереса дори към най-бюджетното направление – Турция губи една трета почиващи от Русия, а Египет е приел с една четвърт по-малко руснаци.

Единствената страна, която е успяла да увеличи притока на руски туристи, е Румъния: интересът към нея е нараснал със 73%.

От бюджетните дестинации най-малки за загубите за Кипър – количеството на руските туристи там е спаднало с 10%, а също Черна гора и Хърватия (-8% и -3%).

Значително е спаднало търсенето към европейските дестинации: Австрия, Германия, Франция и Чехия губят от 50 до 30% руски туристи.

С 50% по-малко са руснаците, посетили Обединените арабски емирства, а спадът на потока към Тайланд е 55%.

Най-забележителен е спадът по отношение на Индия (56%), Индонезия – (98%), Канада- (79%), Китай – (65%) и Австрия (50%).

Представените данни като цяло съответстват на прогнозите на ресорната агенция по туризъм, чийто ръководител Олег Сафонов по-рано заяви, че се запазва тенденцията към съкращаване на туристическите пътувания зад граница и увеличаване на вътрешния туристически поток. По думите му, през миналата година над 41 млн. души (ръст от 30% в сравнение с 2013 г.) са туристическите пътувания на руснаци вътре в страната. Той добави, че пътуващите извън Русия са харчили в други държави ежегодно около 50 млрд. долара. Сафонов смята, че си струва да се положат всички усилия, така че значителна част от тези парични средства да останат в Русия.

Общо 17.6 млн. души е руският туристически поток извън страната през миналата година, което с 4% по-малко от 2013 г. Общото количество на пътуващите зад граница (не само с цел туризъм) бележи сериозен спад от 15% - до 45.8 млн. човека.

Пътуванията на чужди туристи в Русия сумарно са намалели едва с 1% - до 257 хил. човека. Този резултат се дължи основно на туристите от Израел, чиито ръст е 24%, от Индия – 16%, Китай – 27%, Куба – 21%, Тайланд – 246%, Турция – 19% и Филипините – 113%.

Броят на туристите от Европа и Америка, които традиционно са били основни източници на пътуващи в Русия, забележително намалява. Така например канадските туристи са със 70 на сто по-малко, от Германия – 20 на сто, от САЩ – 30 на сто.

Споделяне

Още по темата

Още от България